Понош критиковао Вулина; Вулин: Наређивали су вам странци

БЕОГРАД: Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош, изјавио је данас да уредба о формирању групације одбрамбене индустрије није лоша. 
vojska srbije parada
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Проблем представљају људи који треба да је спроводе - министри Александар Вулин и Небојша Стефановић, на шта је министар Вулин одговорио да су у ВС наређивали странци док је Понош био начелник Генералштаба.

Понош је за телевизију Н1 рекао би Србија била безбеднија "када министри Вулин и Стефановић не би долазили на посао".

Министар одбране Александар Вулин је, реагујући на Поношеве изјаве, рекао да када је Понош долазио на посао у Генералштаб, Србија била толико безбедна да се Црна Гора отцепила, а Косово некажњено прогласило независност.

"Оружје Војске Србије се уништавало, ништа ново се није куповало, странци су одлучивали ко ће од официра бити пензионисан, а ко предат Хагу", навео је Вулин у изјави за јавност.

Он је додао да су за време његовог мандата просечне плате у Војсци Србије повећане за 76 одсто у односу на време када је Понош био начелник Генералштаба.

"Сваки војник има бар два комплета униформи и нове чизме, домаћа индустрија је направила и снабдела војску ''Лазарима'', малим ''Милошима'', ''Норама'', ''Милошима''. У Поношево време било је дана када нисмо имали ловац способан да полети, а сада имамо 14 модернизованих ''мигова 29'', најновије борбене хеликоптере ми-35, најсавременије ''ербасове'' летелице, посебно повећане плате пилотима", поручио је Вулин.

Министар одбране подсећа да су у време Поноша укинуте херојске бригаде 72. и 63. као казна за отпор НАТО агресији.

"Од како ја долазим на посао, 63. падобранска и 72. за специјалне операције понову су бригаде, а њихови припадници посебно опремљени и награђени. За време Поноша НАТО бомбардовање се звало акција, а осиромашени уранијум је био лековити поклон наших пријатеља. Од како ја долазим на посао сваки војник сме да изговори НАТО агресија а држава истражује последице бомбардовања на наш живот. У време Поноша страни официри могли су да врше инспекције и улазе у наше касарне и магацине када и како хоће. Од како ја долазим на посао то не могу ни да сањају", каже Вулин

Он додаје и да је Понош све о чему прича имао прилике да уради као начелник Генералштаба.

"Није урадио ништа, и није оправдање да му претпостављени НАТО мајори нису дали одговарајућа наређења. Могао је бар лепо да их замоли, у томе се иначе увек нарочито истицао", рекао је министар Вулин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести