Поповић: Будите сигурни да реформе правосуђа као у време ДС-а неће бити

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас рад, а расправу о сету правосудних закона наставиће сутра.
maja popovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Министарка правде Маја Поповић је током расправе подсетила на реформу правосуђа у време власти Демократске странке која је коштала 44 милиона евра.

У полемици са шефом посланичке групе ДС Зораном Лутовцем, Поповић је подсетила да је та странка радила на “чувеној реформи” у којој је, каже, 836 судија остало без посла у једном дану.

“Међу тим људима су многи моји пријатељи. Након тих догађаја многи су оболели од најтежих болести, а неки су и преминули. Будите сигурни да такве реформе правосуђа никада неће бити и судије и тужиоци неће остати без посла”, рекла је Поповић.

Трудиће се, каже, да се прошири акт о систематизацији радних места у судовима и тужилаштвима и да се обезбеди довољан број судија и тужилаца имајући у виду повећан број предмета.

“Познајем и колегиницу (Снежану) Маловић и знам где ради. Нити је ухапшена, нити је лустрирана и даље обавља посао у правосуђу. Немам ништа против, ја сам против лустрације, али треба размислити да ли неко ипак треба да плати штету држави због свих акивности током те реформе правосуђа”, рекла је Поповић.

Лутовац је рекао да данас у Србији уместо владавине права постоји “владавина над правом” и упитао да ли неко верује у независност судија и самосталност тужиоца.

“Не верује нико у Србији, па саме судије не верују у своју независност, а сходно томе ни грађани. Постоје озбиљне демократије које се називају судократије где судови не презају да контролишу председника да му уђу и претресају стан или кућу. Овде нико не може ни да помисли то”, рекао је Лутовац.

Он је оценио да постоји проблем политичке културе и додао да је референдум о промени Устава расписала једностраначка скупштина, да формално-правно то није могло да не успе јер није било цензуса, али није могло суштински да успе.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов прокоментарисао је да то што министарка правде ради “не ваља ништа” и позвао је да “чује како се реформисало правосуђе у време ДС”.

“Сад ћете да чујете како се реформише правосуђе. Ево, стигне вам допис локалног одбора, потписали председник општинског одбора ДС и председник скупштине општина и онда каже - повучен, миран, вредан, симпатизер странке, са стране гледано, некорумпиран. Одбацивао све кривичне пријаве функционерима ДС у Власотинцу…”, прочитао је Јованов.

Пише за тог кандидата да је “сигуран глас”, рекао је Миланко Јованов и упитао да ли су то ти капиларни гласови које сада управо они замерају Српској напредној странци.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести