Поповић: Док је српског народа, Косово је српско

БЕОГРАД: Десет година од незаконите и противно међународном праву проглашене такозване независности Косова, Србија се суочава са још већим притисцима и уценама да ту лажну државу призна, каже данас председник СНП Ненад Поповић. 
nenad popovic, tanjug dimitrije goll
Фото: Nenad Popović, foto: Dimitrije Goll

"Незаконито отимање Косова створило је друштво у нашој јужној покрајини засновано на злочинима, криминалу, корупцији, прогону, сиромаштву. Такво пропало друшто не може бити део међународне заједнице. На нама је сада, као држави, да у наредном периоду, користећи ове нове повољне околности за нас, изградимо кроз унутрашњи дијалог српски компромис о Косову и утврдимо након тога јасну и чврсту платформу за преговоре са Албанцима", поручује Поповић.

Каже и да су Србија и српско друштво спремни и за велике уступке и тешке одлуке, али не и такве да Косово буде независно, нити да та лажна држава буде чланица УН. 

Косово треба да има највећу могућу аутономију, али коначни статус ове територије мора да буде дефинисан у оквиру Устава Републике Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, предлаже Поповић.

"Какви год били притисци, какве год биле уцене у наредном периоду у вези са нашим чланством у ЕУ, од Косова као дела Србије српски народ неће одустати. Док је српског народа, Косово је Србија! Догодине у Призрену", закључује Поповић.

Поповоћ каже да они који су нас бомбардовали да би нам узели Косово, не прихватају више никакве понуде Србије косовским Албанцима, које би им омогућиле највишу могућу аутономију у оквиру уставног поретка наше државе.

Чак ни такви кораци и одлуке, какве су биле оне које је доносила Влада од 2008. до 2012. године, а које су ишле директно против интереса државе и јачале ту лажну косовску независност, не задовољавају више оне који нашим признањем те наказне творевине желе да оправдају своје безакоње, и оперу своју нечисту савест. 

Подсећа да из појединих европских земаља поручују да је услов за чланство Србије у ЕУ да призна независно Косово и додаје да посебно сада, покровитељи лажне косовске независности врше још јачи притисак на Србију, јер су дошли у ћорсокак после одлучног става Шпаније да никакво независно Косово не може бити члан ЕУ.

"Њихова нова стратегија сада се састоји у притиску и уценама да Србија мора да призна независност, јер после српског признања и саглашавања за отимачином дела сопствене територије, противљење који према том незаконитом чину тврдо исказују пет чланица у ЕУ, али и Русија и Кина у СБ УН - постало би беспредметно”, наводи Поповић.. 

Како и поред свих пропуста које је учинила Влада у периоду од 2008. до 2012. године у погледу политике према Косову, остали смо чврсти у ставу да такву лажну, и на злочинима засновану државу, никада нико у Београду неће признати, навео је о и додао да таква лажна држава никада неће бити чланица УН. 

Сада нам се отварају нове могућности да још више истрајемо у нашем ставу одбране територијалног интегритета, посебно након одлучног става Шпаније око европских интеграција региона, али и све већег увиђања многих других држава да је читав тај пројекат независног Косова за ову деценију пропао. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести