Поповић: Верујем да смо корак ближе договору

БЕОГРАД: Два и по сата трајали су преговори ректорке Универзитета у Београду Иванкеh Поповић и групе студената из Удружења "1 од 5 милиона", који већ 11 дана блокирају ту зграду, али до до договора о деблокати ни данас није дошло.
ivanka popovic, Tanjug
Фото: Tanjug

Преговори се настављају сутра, ректорка Поповић каже да је разговор са студентима био "конструктиван" и да верује да су корак ближе договору.

"Верујемо да смо корак ближе договору. Сутра настављамо са разговорима и верујем да ћемо на најбољи могући начин за Универзитет у Београду доћи до решења које ће користити целој академској заједници", рекла је ректорка окупљеним новинарима испред зграде Ректората.

Представница студената Валентина Рековић навела је да су студенти данас били "одговорни и конструктивни".

Она каже да су разговори ишли у добром правцу и да су у консултацији са професорима који су их подржавали и посећивали у току блокаде, закључили да је свима у интересу да што пре "на чистац изведе" докторат Синише Малог.

"Заједнички циљ је да универзитет што пре почне да ради и да се реши тај проблем", рекла је она.

Студенти кажу да ће блокада трајати све док трају преговори и да службе неће почети да раде.

Почетак преговора са студентима уследио је пошто је Поповић у јучерашњем саопштењу осудила улазак активиста владајуће странке у зграду Ректората током протеста студената, односно блокаде зграде, 13. септембра.

Поповић је пре неколико дана рекла да разговори морају бити настављени, јер је то једини начин да се дође до решења.

"Нама је од кључног значаја да стручне службе у Ректорату почну да раде. Надамо се да ћемо у разумном року сести за сто да приведемо причу крају", навела је Поповић пре неколико дана на заједничкој седници чланова Сената, Савета и Студентског парламента Универзитета у Београду.

eks
23.09.2019 • 17:55
Ova grupa studenata zastupa opoziciju, pa smatram da treba omogućiti i studentima iz pozicije da učestvuju u dogovaranju. Rektorka je neobjektivna - pristrasna. Ona daje opozicionim studentima za pravo da blokiraju rektorat, a ulazak studenata koji nisu pristalice opozicije optužuje za narušavanje autonomije univerziteta. Nevidjeno licemerje.
EUR/RSD 117.5863
Најновије вести