Поповић: Вратићемо питање Косова у СБ УН

БЕОГРАД: Преговори о Косову по окриљем ЕУ нису дали никакав резултат, јасно је да без САД, Русије и Кине није могуће постићи одрживи и примењив компромис Београда и Приштине, каже министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, додајући да се питање КиМ полако враћа у СБ УН.
Nenad Popović Foto Tanjug/R.Prelić
Фото: Танјуг, Р. Прелић

То је, како каже, једино место где то питање може бити решено и где Србија има пријатеље, Русију и Кину, које штите територијалну целовитост Србије, поштујући наш Устав и Резолуцију 1244.

Он сматра да је од самог потписивања Бриселских споразума јасно да Албанци не желе да испуне своју основну обавезу и формирају ЗСО, као и да за то имају прећутну подршку неколико западних земаља.
Он каже и да наочиглед ЕУ почиње да се остварује план "велике Албаније" који уноси нестабилност у читав регион.

"Сматрам да Србија мора да заузме много оштрији став према албанском премијеру Едију Рами који ту идеју подржава и промовише, показујући тиме отворено непријатељство према Србији. Такви покушаји су напад на наш Устав и државну границу и сигурно је да Србија то неће посматрати ћутке", каже Поповић за "Новости" од понедељка.

На констатацију новинара да се у анализи Конгреса САД као велики проблем истиче Хуманитарни центар у Нишу и наводна руска база у Батајници, Поповић каже да је у нашем интересу да имамо Хумантарни центар.
"Тај центар треба даље да развијамо са нашим руским партнерима уз давање одговарајућег статуса његовом особљу да би могли несметано да обављају своју функцију", каже министар.

Он додаје да ваздухопловни завод "Мома Станојловић" у Батајници не ремонтује само руске, већ и европске "ербасове" летелице.
"Не видим коме то може да смета", каже он.
На питање да ли ће нас приближавање Кини изложити притисцима САД и ЕУ, слично као и због Русије, Поповић каже да Србија води самосталну и суверену политику.

"Притисци су саставни део наше одлуке да будемо суверени", каже Поповић, додајући да Србија ту политику неће мењати.
Говорећи о најављеним индустријском парку у Борчи, Поповић  каже да би прва фаза, када ће у парк моћи да се уселе прве компаније, требало да буде завршена за највише две године после отпочињања радова.

"Држава ће се трудити да у сарадњи са кинеским партнерима обезбеди све услове да радови започну што пре, надам се већ следеће године", каже министар.
Према његовим речима, ефекти изградње парка биће видљиви брзо јер ће на самом почетку бити ангажована српска грађевинска индустрија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести