Порука Србији – "помозите да вам помогнемо"

Италијански амбасадор у Србији Карло Ло Кашo изјавио је на свечаности обележавања Дана Републике Италије да његова земља подржава европске интегације Србије.
ambasador italije, tanjug
Фото: Амбасадор Италије у Београду Карло Ло Кашо, фото: Танјуг (Димитрије Голл)

Он је навео да су и једна и друга страна свесне изазова на том путу.

"Замолио бих вас само једно - помозите нам да вам помогнемо", рекао је Ло Каш у амбасади Италије на свечаности поводом обележавања италијанског националног празника.

Ло Каш, коме је ово друга служба у Београду, где је 2005. обављао функцију првог саветника амбасаде Италије, навео је да се од његовог повратка није много тога променило, као и да се тада, као и сада у Србији осећао као у Европи. 
Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо изразио је задовољство што први пут у Београду слави национални празник истакавши да га често, откако се као дипломата вратио у Србију, питају шта се променило у нашој земљи. 

Фото: Танјуг (Димитрије Голл)

"Присећао сам се како сам шетао Београдом и Новим Садом, обилазио Студеницу, разговарао са младима у Крагујевцу... Тада сам говорио да је Србија Европа, а то мислим и данас", казао је Кашо.

Италијански амбасадор је изразио задовољство зато што је Србија почела преговарачки процес, додајући да су реформе у оквиру тог процеса тешке, али да су у интересу Србије. 

У згради амбасаде Италије је поводом обележавања Дана Републике отворена изложба "Живети на италијански начин" која показује богатство Италије у различитим областима. 

Поставку чини изложба слика "Голе маске. Омаж Луиђију Пиранделу у Србији", затим најбољи филмови приказани током Недеље италијанског филма у свету.

Такође, подсећа се да је први Дан италијанске науке у Београду обележен изложбом "Фермијево наслеђе", а изложени су пројекти и идеје за Дан италијанског дизајна.

Свечаности су, између осталих, присуствовали председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић, представници опозиције, чланови дипломатског кора и други.

Фото: Танјуг (Димитрије Голл)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести