Посланици: Фијат, Сребреница, пријаве против Н1, Нова С и Сп

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије су, као и сваког уторка, када је седница у току, постављали питања извршној власти и државним органима, а данас их је интересовало да ли је Влада Србије имала увид у инвестиоциони план компаније Фијат, да ли је могуће променити Кривични закон како би се казнили они који тврде да је у Сребреници почињен геноцид, а било је и питања у форми предлога за кривичне проијаве против појединих медија. 
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ подсетио је да су радикали сугерисали Влади Србије да се уведе одредба у Кривичном законику којом би се свака изречена тврдња да је у Сребреници био геноцид - кривично кажњавала. 

Он сматра да је неопходно да се хитно донесе таква одредба, због свих дешавања у јавности, и у том конктексту је поменуо данашни текст у листу “Данас” Снежане Чонградин у којем је, каже, написала да је она новинарка у држави која је починила геноцид и са тиме се није суочила. 

Шешељ је, говорећи о томе, изнео и низ квалификација на рачун физичког изгледа Чонградин, а потом навео да би оне који тако говоре “послао у затвор на 20 година”, па да "онда од њих праве опозиционе лидере”. 

Такође се осврнуо на део текста у којем се, каже, Жене у црном и Иницијатива младих за људска права називају елитом. 

“Ето вам елите”, рекао је Шешељ и додао да би он, да је на власти, знао да се “обрачуна са њима”. 

Посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски рекао је да његово питање треба да се протумачи као прекршајна или кривична пријава против Н1, Нове С и Спорт клуба. 

Комленски је питао тужилаштво, РЕМ и друге надлежне органе да ли наведени медији плаћају накнаду и у ком износу, да ли су уписани у регистар јавних гласила, да ли су они порески обвезници у Србији, да ли плаћају накнаду СОКОЈ-у, да ли реемитују програм из Луксембурга, да ли емитују домаће рекламе… 

“Оцекујем да, уколико се није приступило провери свих сазнања о утврђивању цињеницног стања, да ли има или нема елемената кривичних или прекрсасјних пријава, да се то учини одмах, а питање да се третира као прекршајна и кривична пријава против наведених”, рекао је Комленски. 

Посланик Странке модерне Србије (СМС) Немања Радојевић питао је председницу Владе Србије Ану Брнабић и министра привреде Горана Кнежевића да ли Фијат има инвестиоцини план за фабрику у Крагујевцу и да ли ће запослени, који се сада шаљу на плаћено одсутсво, остати без посла. 

Радојевић каже је Влада Србије услед смањене производње одобила додатне дане плаћеног одсуства за запослене до краја године. 

Посланик “Покрет за спас Србије - Нова Србија” Ђорђе Вукадиновић осврнуо се на јучерашњу посету француског председника Емануела Макрона. 

Вукадиновић је казао да је Макрон у свом говору рекао да су Србија и Косово европске државе и да то треба да се преведе у реалност, те да је у том светлу говорио о споразуму између Београда и Приштине, а да нико француском председнику није ставио до знања да Косово није независна држава, те упитао зашто није било дипломатске реакције. 

Додао је да ниједан медиј данас није пренео те Макронове речи. 

Посланик СНС Александар Марковић питао је председницу Владе Србије Ану Брнабић да ли постоји опасност да буду отежане европске интеграције, с обзиром на, како каже, нарастајућу нетолеранцију “агресивне мањине у друштву, која све отвореније оспорава право на мишљење и говора свима који другачије мисле од њих, а посебно председнику Александру Вучићу”. 

Марковић казе да један део друштва, који се, оцењује, препознао у синтагми “лажна елита”, континуирано спроводи хајку против оних који не деле њихове ставове. 

“Сведоци смо ових дана једне такве хајке, која се води против председника Србије, Александра Вучића, зато што је Вучић отишао корак даље и написао ауторски текст у коме је анализирао овај феномен који у Србији није од јуче, већ постоји деценијама, а то је настојање ових кругова да поделе српски народ на такозвану елиту и обичан народ”, рекао је Марковић. 

У тој хајци, како каже, предњаче Н1, али има и “разних штампаних билтена Савеза за Србију, дневних и недељних”, а најдаље је, додаје, отишао лист “Данас”. 

Марковић сматра да је очигледно у питању дубока мржња према Вучићу и споственом народу, која је, додаје последица фрустрације и немоћи, јер народ подржава актуелног председника Републике.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести