Посланици о буџету: Од најбољи икада до заснован на лажним подацима

БЕОГРАД: ЈС и Савез војвођанских Мађара гласаће за буџет, док Нова странка неће јер сматра да се он заснива на неистинитим подацима, а расправа о предлогу кој је образложио министар Душан Вујовић, осим, буџетом, бавила се и неким другим темама. 

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић рекао је данас да ће посланици те странке гласати за предложени буџет за 2018. наводећи да је најбољи од свих који су изгласани у парламенту у последњих 15 година, те похвалио рад министара и председника Александра Вучића. 
За буџет је рекао да је развојни, да има социјални карактер и да је добар за грађане. 

Наводећи да иду бољи дани за Србију, Марковић је навео да је сигуран да ће реализација буџета у 2018. бити добра, те истакао да је важно да постоји политичка стабилност, економска сигурност и добра међународна сарандња. 
У буџету су, каже, ставке важне за развој, субвенције за инвеститоре, пољопривреднике, за инфраструктуру и наставак изградње Коридора 10 и 11, истичући да без добре инфраструктуре неће нико да дође у Србији, те да је последњих година све више возила у тразиту. 

Истакао је да треба да сачувамо "српску памет" и да мора да се донесе одлука да онај ко добро ради мора да се награди. 
"Не могу плате да буду исте за оне који сваки дан рад и за паразите", рекао је Марковић министру финансија Душану Вујовићу и упитао га како то да чланови градског већа у локалним самоуправама имају веће плате од министара.  

Марковцих је закључио да је Вучић направио прави тим и створио услове да држава добро функцинше и да се пуни буџет, те да Сбија никад није имала боље међународне односе него сада. 
А кад је реч о буџету, како каже, избачен је "луксуз" из буџета, што раније није био случај, те похвалио више министара међу којима је, каже, најбољи његов коалициони партнер и министар спољних послова Ивица Дачић. 

"Дачић је један од најбољих министара спољних послова. Неки му се подсмевају, кажу - пева. Шта да ради? Да кука, да плаце", питао је Марковић, те поручио: "И ја бих певао, али не знам. Не само да је Дачић певао, него  захваљујући њему велики број држава није гласало за улазак Косова у Унеско, а неколико држава је повукло своје признање". 

И Посланици Савеза војвођанских Мађара најавили су данас да ће подржати предложени буџет за 2018. годину истичући да фискалне мере подстичу привредни развој. 
У скупштинској расправи, посланица СВМ Елвира Ковач је рекла да је изузетно важно што су предложним буџетом предвиђени капитални пројекти и што се настављају капитална улагања у Војводини. 

Навела је да су у буџет увршћени радови на позоришту у Суботици, као и улагања у изградњу Ипсилон крака на аутопуту Е-75.
Очекује да ће се поштовати начелно заступљености припадника националних мањина приликом запошљавања у јавним службама. 
Навела је да је тренутно заступљеност националних мањина у јавним службама лоша, те да очекује да ће се та слика драстично побољшати иу неко догледно време. 

Председник Нове странке Зоран Живковић, међутим, каже да се цео буџет заснива на неистинитим подацима, а да у Србију долазе страни инвеститори због субвенција која штете  буџету.
Живковић је навео да се износе "лажни подаци" и у вези смањења јавног дуга, смањења процента незапослених, јавног дуга...
Како је рекао "ЕУ је ставила Србију на сиву листу пореских рајева" и то, каже, говори о поштовању права и каква нам је економска ситуација.

Додао је да страни инветитори долазе по субвенције и штете буџету, а да се од грађана тражи као најважнија ствар фискални рачун за "попијену кафу или капућино".
Он је рекао и да је чуо, а склон је томе, каже, да верује, да је управљање пореском полицијом преузела БИА, а додао и да је за повраћај ПДВ "најважнији критеријум" - политичка подобност.   

Упутио је замерке на новац намењен у буџету за БИА и рекао да се нигде не види спецификација, односно за шта је новац намењен и како ће се трошити.
"Идите на сајт ЦИА", казао је Живковић и додао да се тамо види на шта та агенција троши новац.
Критиковао је и повећање издатака за наоружање и питао на основу које стратегије и плана, а такође је навео и да би требало да се престане да се говори о Коридору 11 јер он, како је рекао - не постоји.

Рекао је и да му није јасно зашто од 2003 године нема завршног извештаја.
Живковићу су реплицирали посланици Игор Бекчић и Владимир Орлић истичући да је неистина да се на сајту ЦИА види спецификација трошења средсатва.
Бекчић је казао да је надлежни скупштински одбор донео одлуку 2012. године о начину како ће се представљати у буџету новац за БИА, док је Орлић позвао све да оду на сајт америчке агенције ЦИА где ће моћи да виде да не постоје подаци о трошењу новца.

Посланик Марјан Ристичевић је рекао да Живковић нарушава достојанство скупштине али и треба да иде у неку "озбиљну институцију".
Такође је рекао да је Живковић био у Ленглију у САД, и упитао да ли је тада договорио продају ДИВ и ДИН.
Посланик ЈС Драган Марковић је на Живковићеву тврдњу да Јагодина месечно добија 20 милиона динара из буџета и да се то види у Службеном гласнику, упитао где то  пише али и указао да је у време када је премијер био Живковић извршен велики број приватизација, тако и ДИН-а и ДИВ-а.

Како каже Живковић је тада рекао да ће престати да пуши, али да су "грађани Србије од муке почели да пуше због таквих одлука".
Живковић је реплицирао да није био у Ленглију и додао да је "позвао министре и још неке да дају своје мишљење "на његово излагање", уз поруку, "а онда сте устали ви драге колеге".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести