Посланици о личној карти, пословној тајни и акцизама

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије почеће нову седницу на којој ће расправљати о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о личној карти, као и Предлогу закона о заштити пословне тајне.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

Како је раније најавио председник парламента Ивица Дачић, на тој седници ће се по хитном поступку расправљати и о Предлогу закона о измену Закона о акцизама.

Скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава је прихватио у начелу Предлог Закона о измена Закона о акцизама и извештаје о раду неколико републичких комисија и канцеларија.

У закону се мења начин обрачуна акцизе на јака алколона пића и то тако што се предлаже једна акцизна категорија за сва јака алкохолна пића, уместо досадашњег решења које је предвиђало три категорије.

Износ акцизе на пиво и нискоалкохолна пића и као и начин обачуна акцизе на ове производе остају исти.

Према директивама ЕУ, акциза на јака алкохолна пића утврђује се по хектолитру чистог алкохола на 20 степени Ц и израчунава се на основу броја који означава запремину алкохола.

Према тренутно важећем законском решењу, акциза на јака алкохолна пића обрачунава се у зависности од врсте пића, која су подељена у три акцизне категорије и то на ракију од воћа, грожђа, вина и друге воћне ракије са додатком екстракта биља, делова биља или пољопривредних производа и акциза на њих је 136,62 динара по литру.

На ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина акциза је 348,17 динара по литру, а на остала јака алхолона пића 223, 67 динара по литру.

Овим предлогом акциза на сва јака алкохолна пића би била 46.250 динара на основицу, а пошло се од тога да измене треба што мање да утичу на висину јавних прихода по основу акциза.

Тако би оптерећење једног литра пића које садржи 40 одсто алкохола било 185 динара, што је приближно упросеченом износу акцизе који се сада наплаћује по литру, објашњење је Министарства финансија.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести