Посланици питали о Кајзену, Ивановићу, самиту у Софији...

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије питали су данас чланове владе и надлежне органе, а интересовало их је када ће бити укинут Закон о начину исплате пензија, докле се стигло са истрагом за убиство Оливера Ивановића, као и о штрајку у фабрици "Кајзен".
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић осврнуо се на састанак ЕУ и Западног Балкана у Софији, наводећи да је најављиван као коначна прекретница на европском путу.

Он је раније питао шта Србија чини и да ли координира напоре у вези са тим Самитом са Шпанијом која је најавила да неће присуствовати, а затим констатовао да је очигледно да није, јер је Србија послала највишу државну делегацију у Софију.

"То је само по себи забрињавајуће. Ствар постаје готово комична када се присетимо да ће ускоро 15 година од такозваног Солунског самита ЕУ у јулу 2003. године када је дата јасна европска перспектива земљама Западног Балкана", рекао је Вукадиновић.

Посланик СРС Миљан Дамјановић питао је председника и премијерку о "фамозном плану за Косову који је стигао".

То је, приметио је Дамјановић, нешто што се већ дешавало у Рамбујеу, и указао на изјаве званичника да без предаје КиМ нема уласка у ЕУ.

Наводећи да се и даље доносе закони који су у складу са европским и да се говори о уласку у ЕУ, Дамјановић је питао да је донета одлука да владајуће странке признају КИМ и предају га "шиптарским терористима".

Мирјана Драгаш из СПС питала је колико је средстава у 2018. години опредељено за мере популационе политике јединицама локалне самоуправе, да ли постоје пројекције да се она повећавају и да ли се планирају нове мере.

Ненада Божића из посланичког клуба Слободних посланика занимало је докле се стигло са истрагом убиства Оливера Ивановића с обзиром да, како каже, Ивановићеви сарадници страхују да се на истражне органе врши притисак и да су шансе мање да се уради квалитетна истрага како време протиче.

Питање за Агенцију за борбу против корупције и МУП имала је самостална посланица Мариника Тепић.

Она их је питала да ли су упознати са "коруптивним радњама", за које тврди да има доказе, у чијем је ланцу учествовала Апотека Панчево, народни посланик Жељко Сушец и Смиљка Сушец за коју, каже, постоје докази да је мајка посланика.

"Коруптивне радње се односе на период од 2013. и неколико година након тога. Поседујем доказе. Апотека је уплаћивала 40.000 евра на рацун занатске радње чија је власница Смиљка Сушец, мајка народног посланика", рекла је Тепић.

Посланица ДС Гордана Чомић имала је питајне за министра Зорана Ðорђевића - шта је министарство за рад урадило поводом штрајка у фабрици Кајзен где су раднице недавно обуставиле рад, тражећи исплату зарада и прековременог рада.

"Уобичајени синдикални захтев у свим нормалним државама. Оно сто није уобичајено јесте реакција послодавца и изостанак реакције надлезних", рекла је Чомић.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић питао је председника и Владу Србије када ће бити укинут Закон о привременом уређивању начина исплате пензија.

"Ових дана слушамо да ММФ тражи укидање закона, а са друге стране премијерку која казе да они не могу да укину тај закон, јер би се њиме смањиле пензије сто нема логике", сматра Алексић.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести