Посланици питали о умањену плата, броју бирача у БГ...

БЕОГРАД: Скупштина Србије данас је наставила седницу, чији су почетак посланици искористили за постављења питања.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (O. Toškić, ilustracija)

Посланица ДЈБ Ана Стевановић упитала је Владу када ће парламенту упутити предлог закона којим би се окончало привремено умањење плата и пензија, док је посланик СНС Александар Марковић тражио од Министарства за државну управу и локалну самоуправу да се огласе поводом тврдњи Покрета слободних грађана да је у општинама Врачар и Звездара дошло до повећања броја бирача у бирачком списку.

У дану за посланичка питања, Марковић је рекао да представници покрета "лажу" и стварају атмосферу да се припрема изборна крађа, а да се у ствари ради о припреми терена за изборени неуспех који их чека на београдским изборима.

Он је прочитао обавештење о броју бирача на општини Врачар, где каже да је тренутно у бирачки списакуписано 63.310 бирача, а да је на председничким изборима било уписано 63.656 бирача, што је 346 бирача више него што је сада.

Ану Стевановић занимало је када ће у Скупштину Србије стићи предлог закона којим ће се укинути привремено умањење плата и пензија које је, како је рекла, орочено до 2017. године.

Она је упитала председника Србије Александра Вучића "како је могуће да се тако брзо развија Србија и да ли прети опасност да се превише развијемо", док је министра просвете Младена Шарчевића питала да ли ће сменити директора ОШ "Краљ Александар Први" Милана Пушицу на Новом Београду, јер је, каже, школа у запуштеном стању, има 800 ученика и само два мокра чвора, небезбедна је...

Посланик ДС Балшу Божовића упитао је Владу по којој цени је продат "14. октобар" из Крушевца и да ли је тачно да је продат за пола милиона евра.

Према његовим тврдњама, само ковачница вреди два милиона евра. 

Он је питао и да ли је тачно да је један од руководећих људи у тој фирми рођак генералног секретара председника Србије Николе Селаковића.

Лидера радикала Војислава Шешеља занимало је зашто Влада није прогласила америчког амбасадора Кајла Скота персоном нон грата, "након што је напао министра одбране због похвалних речи о Владимиру Лазаревићу".

Шешељ је рекао да "Србија треба да зна за част и достојанство и да ускрати гостопримство Скоту".

"Упозоравам Владу Србије да би морала више да поведе рачуна о заштити Срба у Хагу, да им се побољшају услови", рекао је Шешељ.

Фатмира Хасанија из Партије за демократско деловање (ПДД) занимало је шта ће да се уради како би се решио проблем грађана у Прешевској долини којима су укинути прекршајни судови.

Иван Костић из Двери питао је директора БИА колико у Београду има центара за прислушкивање, где се налазе и да ли је БИА током 2014. и 2015. година набављала опрему за прислушкивање, која је производња и где је инсталирана.

Гојковић: О мојој смени када буде довољан број посланика 

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да би захтев за њено разрешење могао да се нађе на дневном реду када буде постојао довољан број посланика да се та тачка уврсти у дневни ред.
„Што се мене тиче када буду имали довољан број гласова та тачка ће бити стављена на дневни ред“, рекла је Гојковић новинарима у парламенту.
Она је нагласила да је захтев поднело 30 посланика, а да када се утврђује дневни ред они и не дођу да гласају за свој захтев.
Председница парламента је рекла да је о том захтеву разговарала са свим посланцима а да су јој они који су део владајуће већине рекли да би јој поново указали поверење .
Упитана како би она гласала када би иницијатива дошал на дневни ред, она је рекла да би била уздржана, да не би председавала том седницом већ да би јој било задовољство да из посланичких клупа одговара на сва питања.
Поједини посланици опозиције, незадовољни како гојковићева води парламент, поднели су захтев за њену смену.

Шешељ: Треба нам нови пословник

Председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешел позвао је данас на усвајање новог пословника о раду Скупштине Србије, наводећи да се пословник односи на само један сазив и да би сваки нопви сазив морао имати и нови пословник.

Шешељ не на конференцији за новинаре рекао да је пракса била да пословник претходног скупштинског сазива буде у употреби првих неколико недеља, док се посланичке групе не усагласе око текста новог пословника и тај текст буде изгласан у Народној скупштини.

"Овај пословник је рађен у време досманлијске власти, веома је рестриктиван за опозиционе странке и напредњацима је добродошло да користе такав репресивни пословник, а да увек могу да кажу - нисмо га ми донели, него они пре нас. Проблем је заправо што ми пословник који је правно валидан уопште немамо и што га треба хитно донети" рекао је лидер радикала.

Како је назначио постоји још један проблем у раду парламента, а то је, каже, што до сада није достављен завршни рачун буџета за 2016. годину.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести