Посланици владајуће коалиције критиковали Чанкову резолуцију

БЕОГРАД: Посланици владајуће коалиције оценили су данас да Предлог резолуције о Војводини које је поднео ЛСВ нарушава и деградира српски народ, као и да је супротан Уставу и недоречен, док је предлагач Ненад Чанак одбацио такве наводе.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Посланик СНС Марко Атлагић је најпре рекао да му је жао што у сали нису присутни посланици Савеза за Србију да сучеле ставове о резолуцији.

"Они врше ових дана противправне упаде у институције земље. Њихов вођа Бошко обрадовић извршио је упад у РИК, општину Пећинци, напао је Алекасндра Мартиновића, тражио хапшење председника Републике, тражио војску да изврши државни удар, упао на РТС…", набројао је Атлагић.

Како је рекао, грађани Србије од "малог фашисте не могу ништа добро очекивати". 

Као његовог "следбеника" поменуо је професора Јову Бакића који је, тврди, за мастер дипломски рад студент дао тему "Улога Пинка и Хепија" у стварању и репродуковању култа вође и анализа садржаја гостовања Александра Вучића у емисијама "Тешка реч" и "Ћирилица".

"То је исто као да сам ја дао тему - Улога Филозофског факултета у Београду у стварању и репродуковању култа незнања, интелектуалног простаклука и дилатентизма - случај Јово Бакић", рекао је Атлагић.

Он је поручио да неће гласати за Чанкову резолуцију, јер "нарушава и деградира српски народ на покварен начин".

"Резолуција своди српски народ у АПВ на ниво националне заједнице или националне мањине, није ни чудо ако се тако чини знајући ставове аутора резулоције", напоменуо је Атлагић и у вези са тим подсетио на изјаву Ненада Чанка као председничког кандидата да би он признао Косово.

Такође, рекао је да су "Тадићеве, Јеремићеве, Ђиласове демократе и Чанкови лигаши избацили из употребе грб Војводине који је за главни хералдички симбол имао национално обележје Срба", критиковао је Атлагић.

Посланик СПС Жарко Обрадовић сматра да је текст Предлога резолуције о Војводини површан, једностран у многим елементима противуречан, супротан Уставу, чак и фактичком стању у земљи, али и недоречен.

"Упркос нетачности бројних навода у образложењу јасно се види жал предлагача за статусом покрајине који је био утврђен Уставом из 1974.године, где је постојао и Устав покрајине и извршна и судска и законодавна власт, имовина приходи, а то су елементи И садржај аутономије за које се предлагач залаже", рекао је Обрадовић.

Он је оценио да Чанак евидентно жели аутономију којом ће, како каже, Војводину претворити "у државу у држави". 

Казао је и да је нетачна оцена о економској штети коју је Војводина доживела у годинама после доношења новог Устава Србије (деведесетих), а нема ни речи шта се десило после 5. октобра 2000

"Оно што је остало живо И после те либерализације, евентуално нека фабрика, докусурено је пљачкашком приватизацијом", рекао је Обрадовић.

Он сматра да Чанак тврдњама у резолуцији доводи у питање и спољну политику Србије јер наглашава да је Србија део европске породице са мирољубивом спољном политиком и упитао да ли Србија сада води агресивну политику.

Одговарајући на замерке изречене на његов рачун Чанак је напоменуо да треба да се разговара о томе каква би Војводина требало да буде у 21. веку.

"Што се тиче уништавања економије после 5. октобра чији је синоним Мирољуб Лабус и једна потпуно неконтролисана либерализација ту се са вама више него слажем. То је недопустив потез на који нажалост, ни ЛСВ није могла да утиче, али је дизала глас", рекао је Чанак.

Он је навео да није рекао да Србија не води мирољубиву политику већ се, каже, наглашава мирољубивост политике и оцењује да је само дошло до неспоразума.

У расправу се укључио и министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је истакао да је "највећи геноцид" над привредом Војводине, коју је доминантно носила прехрамбена индустрија, изврсен ДОС-овском либерализацијом трзиста и приватизацијом пољопривредних комбината".

Недимовић је навео да је у време ДОС-а, због катастрофалне приватизације угасено неколико стотина хиљада радних места од којих је живео огроман број пољопривредника и њихових породица.

"Потпуно урушавање пољопривреде зацементирано је дивљом либерализацијом коју је спровео Мирољуб Лабус и тиме унаказио прехрамбену индустрију која је кључ економског развоја сваког аграра и главна карика у пољопривредном ланцу", рекао је Недимовић у парламенту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести