Чанак: Закон о Војводини да Србија изађе из "неправног" положаја 

БЕОГРАД: Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак изјавио је данас да би Србија, усвајањем Закона о финансирању Војводине, изашла из неправног и антиуставног положаја у коме се налази у односу на Војводину.
Nenead Čanak Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Чанак је образлажући тај закон у парламенту о којем се расправља на иницијативу ЛСВ упитао посланике да ли знају како се гледа на Србију када не поштује сопствени Устав већ десет година, с обзиром да је такав закон требало да се донесе још 2008. године.

"Како можемо да бранимо поглавља 23 и 24 која су везана за правну државу када нам се под нос ставља сопствени Устав против кога сам ја лично чак био против", упитао је Чанак.

Он је подсетио да је 2012. године министар Млађан Динкић обећавао да ће се тада донети Закон о финансирању Војводине, годину дана касније и министар финансија Лазар Крстић, а после њега и министар финансија Душан Вујовић који је рекао "да није проблем донети закон, али да нема политичке воље".

"Ако већ покрајинска администрација сматра да није време за доношење закона, долазимо у позицију да и покрајинска администрација и ова скупштина дубоко нарушавају уставни поредак Србије", рекао је Чанак.

Он сматра да је решење које је предложила ЛСВ избалансирано и да даје шансу да Србија изађе из "неправног" положаја, али и да као уређена држава почне да развија средњи ниво власти који би, каже, омогићио да и други градови почну да функцинишу како треба.

Навео је и да је утврђено да три седмине буџета Војводине треба да иде у капиталне расходе, али је приметио да би они "прво морали да постоје".

"Када се зна да су од рецимо 74 милијарде динара за ову годину, 44 милијарде трансферна средства која само пролазе кроз буџет и морају се за дан исплатити крајњим корисницима остаје само 30 милијарди. То је ове године око 160 милиона евра. Буџет града Београда је за ову годину милијарду евра. Скрећем пажњу да људи живе и ван Београда", поручио је Чанак.

Чанак је у Скупштини Србије два предложена решења образлагао више од сат времена, а велики део је посветио историјском прегледу у вези са аутономијом, односно резолуцијом о Војводини коју је предложио.

"С обзиром да се иде у сусрет доношењу новог Устава Србије, мислимо да тај Устав мора у себи садржати јасно и прецизно дефинисану позицију Војводине која је, као што сте чули, историјска покрајина која је са својом територијом, својим становнистсвом, привредом, културом, традицијом ушла у састав Србије 1918.године…", рекао је Чанак.

Он је додао да је питање резолуције питање опредељивања скупштине око тога да ли жели или не жели да се уреди у будућем периоду као модерна сложена држава и да је нико не пориче.

У том смислу Чанак је показао документ из 18.октобра 2007. године у којем влада даје одговор на посланичко питање - шта влада мисли да предузме против антисрпских аката отвореног сепаратизма војвођанских лигаша?

"Одговор је гласио да МУП не располаже податке у вези са наведеним питањем. Потпуно је јасно да никаквог сепаратизма од ЛСВ или било које друге организације у Војводини нема", истакао је Чанак.

Чанак је рекао да Војводина не може да буде незваисна држава и да би било какво осамостаљење значило сталне конфликте и покушаје да се она или раскомада или преузме од неких од околних држава.

"Све што сам вам читао је да се разуме да идеја укидања војвођанске аутономије постоји 150 година и да та идеја не успева јер је она утемељена", рекао је Чанак и додао да је питање аутономије Војводине суштински питање демократије у Србији.

Чанак је рекао и да ће Војводина престати да постоји уколико се буде стално ишло за тим да се аутономија укине, забрани или обесмисли, али не тако што ће се неким чудом "измутирати у нешто што није", него тако што ћете имати ситуацију да ће велики број људи отићи из ње. 

Лидер ЛСВ је закључио да Војводина мора да добије могућност одлучивања у оквиру својих надлежности на својој територији како би се зауставило исељавање.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести