Чанак: Најзад ће се у Скупштини Србије говорити о Војводини

НОВИ САД: Резолуција о Војводини и закон о финансирању Војводине први су документи који се искључиво тичу Војводине од почетка двехиљадитих, изјавио је председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак. 
Nenead Čanak Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Он је данас говорећи о предлогу закона о финансирању АПВ, о којем ће посланици Скупштине Србије расправљати 20. марта, приметио и да је то и први предлог закона који је поднела опозиција, односно посланици ЛСВ, а који је актуелна власт прихватила. 

Чанак је подсетио да је двехиљадитих на дневном реду Народне скупштине био такозвани Омнибус закон, "којим су уклоњени неки од закона који су противуставно ограничавали аутономију Војводине по Уставу из 1990."Упркос томе што су сви ти закони донети танком већином, од тада више никада питање Војводине није ни поменуто", рекао је Чанак.

Како је навео, питање Војводине није проблем, јер оно не може да изазове тектонске потресе, али додаје да то не значи да не треба да се чује какве проблеме има два милиона грађана Војводине, који се, како казе, суочавају с низом недаћа, а које проистичу од потпуно неконтролисаног централизма, потпуно неконтролисаног начина функционисања државе и београдизације.

Лидер ЛСВ каже да, ако проблем Војводине буду тако схваћени, онда ће бити јасно да су проблеми Војводине, "а то су њено перманентно заостајање, исељавање становништва, економско пропадање, еколошке катастрофе на њеној територији", оно о чему се мора јавно говорити. 

Зато је, сматра, велики помак што је Скупштина прихватила да о тим темама расправља.

Чанак је рекао и да је предлог закона о финансирању требало да буде усвојен још пре десет година. Навео је да је тих десет година било десет година кршења Устава, игнорисања Устава и десет година у којима Србија, не би могла себе да назове ни у једном тренутку правном државом. Чанак је упитао и како је могуће да су у држави, која је оријентисана ка европским интеграцијама, сва питања могућа, осим питања Војводине. 

Нагласио је и да уколико посланици из Војводине не буду присуствовали тој седници то ће показати њихов однос према Војводини, а не према актуелној власти. Лидер ЛСВ каже и да се та странка за Војводину бори већ 29 година, те да инцијатива за овај закон није од јуче, а на питање зашто до сада није дошла на дневни ред одговара: Питајте Мају Гојковић. 

Каже и да је ЛСВ имала и разне друге законске предлоге, од који је, међутим, прошао само један - Закон о забрани фашистичких манифестација и истицања фашистичких симбола.Када су у питању документи који се односе на Војводину, Чанак је рекао да је била очекивана далеко већа кооперативност и од Владе и од посланика у Народној скупштини да се тај закон, ако им се не свиђа, коригује амандманима. 

"До сада је далеко мање амандмана него што смо очекивали, што ми јасно говори да неке велике идеје да се закон прихвати не постоје, за сада. Али видећемо, можда то иде у корист актуелном режиму, да сада на теми Војводине покушава да нешто уради овако или онако. Ја у то нећу да улазим. Али да ми одустајемо од теме Војводине, за коју се боримо да дође на дневни ред 29 година, само зато што то у овом тренутку неком одговара или не одговара, не пада ми на памет", закључио је Чанак. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести