Посланик СДА: Србија вакцинацијом вара грађане БиХ

САРАЈЕВО: Посланик Странке демократске акције (СДА) у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић изјавио је, како преноси сарајевски портал Кликс.ба, ничим изазван, да "Србија вакцинацијом вара грађане БиХ".
vakcinacija
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Мехмедовић је то рекао у интервјуу за БХРТ, оправдавајући своју изјаву трошковима које грађани БиХ подносе како би се вакцинисали у Србији.

Истовремено, он није поменуо ништа о трошковима које грађани БиХ имају плаћајући здравствено осигурање које те исте вакцине није било у стању да им обезбеди, наводи Кликс.ба.

"Грађанин Босне и Херцеговине, ако оде у Београд, не може проћи испод 200-300 конвертибилних марака трошкова, које остави у Републици Србији и наравно добије вакцину која кошта неких двадесетак КМ. Ако погледамо економским резоном, они заправо врше превару грађана Босне и Херцеговине", тврди Мехмедовић, наводи портал.

Ипак, додаје да за такву ситуацију није крива Србија, већ Савет министара који се, како тврди, ''''ставио у функцију политике Републике Србије''''.

"Првенствено мислим на председавајућег Савета министара (Зоран Тегелтија), који уопште није самосталан у доношењу својих одлука, што сам исказао и након имемовања Савета министара. Он не може да се ослободи окова његовог политичког лидера, лидера политичке странке из које долази", тврди Мехмедовић.

Мехмедовић каже да су институције БиХ рано ступиле у контакт с Ковакс механизмом па се у прво време сматрало да државне власти раде друштвено користан посао.

Након тога су се појавили, како је рекао, "бочни удари, првенствено непријатеља БиХ" и ситуација је ескалирала, а посао није урађен.

Портал Кликс.ба подсећа да је Србија недавно отворила границе за вакцинацију свих грађана БиХ вакцином по избору, а да истовремено, власти БиХ још увек нису успеле да купе ниједну дозу, а све вакцине којима земља располаже стигле су путем Ковакса, донација и хуманитарне помоћи.

Портал додаје и да је важно напоменути да премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, који долази из исте странке као и Мехмедовић, већ месецима грађанима обећава вакцине и само се чекају неки "потписи" и "технички детаљи".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести