ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ присталица коалиције Србија против насиља

БЕОГРАД: Присталице коалиције "Србија против насиља" (СПН) завршили су вечерас протест око 20.30 часова испред Полицијске станице у Булевару деспота Стефана, а саобраћај који је био блокиран у улицама Краља Милана, Булевару краља Александра, на Тргу Николе Пашића, Таковској, Кнеза Милоша, делу улице Џорџа Вашингтона, 27. марта и Цвијићевој је поново успостављен.
e
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Окупљени су испред Полицијске станице, где их је сачекало неколико полицајаца, међу којима је био и заменик начелника, тражили да сазнају шта се дешава са особама које су синоћ ухапшене током протеста, као и да их ослободе.

Они су пред вратима Полицијске станице узвикивали "Пустите их све, ухапсите Вучића".

Представници опозиције "Србија против насиља" су саопштили да им је полиција рекла да ће за информације о ухапшенима, међу којима, како кажу, има доста студената, родитељи моћи да сазнају тако што позову полицију на број 192, да сачекају мејл или да дођу са правним заступницима.

 Срђан Миливојевић из Демократске странке рекао је да ће написати захтев и тражити пријем у полицију сутра ујутру, од које ће тражити, како је рекао, да саопшти колико је људи ухапшено и где се они налазе.

Протест је вечерас почео испред Републичке изборне комисије у Улици Краља Милана где су поновљени захтеви о понављању избора, а на том месту ће се, како је најављено, окупити и у уторак, 26. децембра.

На скупу су били представници коалиције СПН Драган Ђилас, Мирослав Алексић, Александар Јовановић Ћута, Јанко Веселиновић, Павле Грбовић, Радомир Лазовић, Зоран Лутовац, Срђан Миливојевић.

Њима су се придружили и студенти, који су данас протестовали испред Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и тражили да им се омогући увид у бирачки списак, а због чега је шест сати био блокиран саобраћај у Улици кнеза Милоша, Немањиној, Бирчаниновој.

Представници коалиције СПН истакли су да су испред РИК-а како би подржали колеге који штрајкују глађу осам дана и поновили своје захтеве који се односе на понављање избора.

Један од носилаца листе Мирослав Алексић рекао је да је јуче кандидат те листе за градоначелника Београда Владимир Обрадовић "само желео да се са балкона Скупштине града обрати учесницима протеста, али да му то није дозвољено".

Представници листе "Србија против насиља" су рекли да, уколико њихови захтеви не буду испуњени, протест одрже и сутра у 18 часова.

На скупу су представници коалиције СПН Драган Ђилас, Мирослав Алексић, Александар Јовановић Ћута, Јанко Веселиновић, Павле Грбовић, Радомир Лазовић.

Представници коалиције подржали су данас протест групе студената одржан испред Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Србије, током којег су студенти најавили да ће поднети нови захтев у коме ће од свих локалних самоуправа тражити да им омогуће увид у бирачке спискове и да ће им дати рок до среде.

Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

После протеста испред Владе и МДУЛС, студенти се придружили опозицији испред РИК

Протест студената, који су од Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) тражили да им се омогући увид у бирачки списак, завршен је вечерас испред Владе Србије после шесточасовне блокаде Улице кнеза Милоша, Немањине, Бирчанинове и зграде министарства.

На позив студенткиње из Новог Сада сви су кренули испред Републичке изборне комисије где је први пут одржан протест 18. децембра у знак незадовољства због резултата које је део опозиције Србија против насиља освојила на београдским изборима одржаним дан раније.

Након што су студенти кренули ка РИК-у, Немањина улица отворена је за саобраћај.

Скуп испред Владе Србије протекао је мирно.

Представници студената рекли су да министарство није одговорило на њихов захтев, већ да је упутило саопштење медијима о нечему што, како су навели, нису тражили.

Они су најавили и да ће представници студената вечерас поднети нови захтев у коме ће од свих локалних самоуправа тражити да им омогуће увид у бирачке спискове и да ће им дати рок до среде у подне, а онда ће, као су рекли, подићи лествицу блокада на виши ниво и то широм Србије.

Студенти из Београда и Новог Сада окупили су се око 11.00 часова испред МДУЛС, а у 12.00 сати блокирали улаз у зграду као и Бирчанинову улицу, а нешто касније су блокирали саобраћај и на углу Бирчанинове и Улице кнеза Милоша.

Студенти су се касније преместили и на угао са Немањином испред зграде Владе Србије.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести