После разговора са ЕУ и НАТО, Курти је за дијалог

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је, након телефонског разговора са високим представником Европске уније Жозепом Борељом и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, поручио да је дијалог једини пут да се дође до "праведних решења" за ситуацију на северу Косова и Метохије.
kurti
Фото: Танјуг (видео)

"Разговарали смо о владавини закона, миру и безбедности, о потреби деескалације на северу Косова. Дијалог је једини начин да се пронађу праведна решења", написао је Курти на свом твитер налогу.

На северу Косова и Метохије, на административним прелазима Јариње и Брњак, већ осам дана налазе се специјалне снаге косовске полиције РОСУ, након одлуке приштинских власти о замени регистарских таблица.

Због тих једностраних мера Приштине, Срби са севера Косова и Метохије већ осми дан заредом протестују на прелазима Јариње и Брњак.

Нисам обавештен о интервенцији Кфора на северу

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је да није обавештен да ће данас Кфор интервенисати на северу КиМ.

Он је казао да је са званичницима Кфора разговарао о ситуацији на северу и додао да одлуке које доносе нису чисто политичке, преноси Коха.

"Ја и министар унутрашњих послова не доносимо политичке одлуке, али на основу информација које добијамо, Кфор контролише ситуацију. Отворени смо за разговоре. Разговарао сам и са генералним секретаром НАТО Столтенбергом и нисам обавештен да ће Кфор интервенисати на северу", рекао је Курти и позвао на смиривање ситуације.

Поједини медији у Приштини објавили су да ће Кфор данас касно по подне интервенисати на северу КиМ.

Портал "Репортери" тврди да ће, након што Кфор преузме контролу над административним прелазима, специјалне јединице косовске полиције бити повчене, а путеви деблокирани.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести