После вишенедељне паузе, састали се Курти и Мустафа

ПРИШТИНА:  Лидери Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, Аљбин Курти и Иса Мустафа, састали су се поново данас у косовском парламенту, где након неколико седмица паузе, покушавају да се договоре о владајућој коалицији и будућој влади, јавила је телевизија Т7.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Приштинска Газета Експрес подсећа да је до овог састанка дошло након што су две стране погоршале односе, јер нису могле да се договоре о расподели функција.Подсећа се, наиме, и да је конститутивна седница одржана последњег дана предвиђеног рока без претходног договора две првопласиране странке.

А неслагања су настављена када је Курти предложио свог партијског колегу, Глаука Коњуфцу, за председника парламента, иако је то место, према прелиминарном договору, требало да припадне Мустафином ДСК.

Курти је већ изнео своје предлоге за министарска места и замолио Мустафу да учини то исто.Иначе, јуче је одржан и први консултативни састанак председника привремених приштинских институција, Хашима Тачија и Куртија, о мандатару за састав нове косовске владе.

Састанак је одржан из трећег покушаја и завршен је без конкретног договора.Тачи је касније на свом фејсбук профилу Куртију поручио да му даје 48 сати да предложили име мандатара.

Превремени парламентарни избори на косовској територији одржани су 6. октобра прошле године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести