Последње припреме за инагурацију председника Србије

Палата Србија у петак 23. јуна требало би поново да заблиста пуним сјајем, јер ће се у том здању слити око пет хиљада гостију из земље и целог света.
Zgrada-NST
Фото: Дневник, архива

Долазак на свечаност поводом инаугурације новоизабраног председника Србије Александра Вучића потврдио је велики број страних званичника - председника, премијера, изасланика и министара. Очекује се долазак 20 шефова држава, или влада. Позивнице су већ стигле у руке свих званица, а њихово уручивање почело је још пре десетак дана.

Церемонија ће започети у 18 часова, а предвиђено је да траје око три сата. Део свечаности ће бити одржан и испред зграде Палате Србија, где ће званице на црвеном тепиху дочекивати Војни оркестар и  шпалир војника.

Председник Вучић међу бројним званицама очекује и долазак народних посланика, које ће након што се окупе испред здања Дома Народне скупштине, до Палате Србија стићи заједно, аутобусом. Уз програм пријема стоји и да је за народне представнике  обавезан дрес код, свечано тамно одело са једнобојном краватом, а за народне представнице свечана хаљина. Посланици ће на свечаности поводом инаугурације моћи да присуствују у пратњи партнера.

Вучић ће, заједно са супругом, честитке примати скоро два сата, па они који су то већ учинили, неће понављати гест и овога пута. Зато није предвиђено да посланици честитају председнику Вучићу ступање на дужност јер су, како је објашњено у програму, то већ учинили приликом полагања заклетве у Скупштини.

Препорука посланицима је да буду у Сали Југославија, или у Титовом салону у којем ће бити смештени чланови високих делегација из иностранства.

Нешто пре 20 часова, све званице ће се окупити у холу са мозаиком где ће бити одржан програм. Дечији хор отпеваће државну химну „Боже правде“, а затим ће се званицама обратити председник Александар Вучић. Након његове  беседе биће отпевана песма „Ово је Србија“  и уприличена здравица. Најављен је наступ ансамбла „Врело“ и КУД „Коло“, а нумеру ће имати и плесна група „Уна Сага Сербица“. За крај у духу традиције, трубачи Дејана Петровића. Све то трајаће четрдесетак минута.

Потом, биће организован обилазак салона у палати. Сваки ће тематски покривати одређену регију Србије. У салонима ће бити представници туристичких организација који ће госте упућивати у природне лепоте и историју регија  Србије - јужне, источне, централне и западне, затим Војводине и КиМ, као и Рашке области и Београда. Посебно се издваја део који ће бити намењен представљању “Иновација и модерне технологије”. У једном делу Палате налазиће се дигиталне платформе, преко којих ће гости моћи да се информишу о Србији, а биће емитоване и слике и кратки филмови.

Како је најавио на последњој конференцији за медије у својству премијера, на овом пријему биће послужени само домаћи специјалитети. Исто тако, пића домаће производње, пре свега наша врхунска вина.

Вучић је 31. маја положио заклетву на на свечаној церемонији у Дому Народне скупштине. Тада је био уприличен, мањи кратак пријем, јер је планирано да двадесетак дана касније великом церемонијом буде обележен тај тренутак у згради некадашњег СИВ- а.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести