Посмртни остаци Мире Марковић кремирани у Москви

БЕОГРАД: Посмртни остаци Мирјане Мире Марковић, удовице бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, кремирани су данас у Москви, објавила је БК телевизија.
mira markovic
Фото: FOTO TANJUG/ V. Dimitrijević

Кремацији је присуствовао син Марко Милошевић, а на опроштају су с много љубави и пијетета говорили Сергеј Николајевич Бабурин, академик и некадашњи потпредседник руске Думе, и Владимир Иванович Добренков, проректор Московског државног универзитета Ломоносов на којем је Мира Марковић, као доктор социологије, била почасни професор.

Кремацији је присуствовало особље амбасаде Србије и узак круг пријатеља, што је била жеља породице.

БК телевизија подсећа да је ћерка Марија Милошевић, која живи у Црној Гори, била је спречена да присуствује јер не поседује путне исправе и остала лична документа, због чега није могла да буде ни на сахрани свог оца 2006. године.

Урну ће сутра у Србију, како се наводи, донети најбољи пријатељ Мире Марковић, Драгомир Ј. Карић, који ће на београдски аеродром "Никола Тесла" слетети у 19 часова редовним летом из Москве. 

Он ће представницима Удружења "Слобода" предати урну, која ће у петак увече бити смештена у породичној кући Милошовића у Пожаревцу. 

БК телевизија наводи да пепео неће бити дељен на три дела, како се претходних дана спекулисало у поједним медијима.

У суботу у 15 часова урна са пепелом биће положена испод липе у дворишту породичне куће, у којем почива и Слободан Милошевић, а опело ће служити свештенство СПЦ Епархије браничевске, које по овлашчењу чланова породице организује Војислав Шешељ.

Мира Марковић преминула је у недељу у 77. години у Москви услед компликација изазваних упалом плућа, коју је добила након две операције.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести