ПОСТИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ И МАТИЦЕ СРПСКЕ У НОВОМ САДУ Вучевић: Основа за рад два важна државана чиниоца

Протокол о сарадњи између Министарства одбране и Матице српске у Новом Саду потписали су , у просторијама те установе, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и председник Матице српске проф. др Драган Станић, у присуству градоначелника Новог Сада Милана Ђурића. Тим документом су ближе дефинисани заједнички пројекти који ће бити реализовани.
а
Фото: Dnevnik.rs

Вучевић је, након краћег састанака са челницима Матице српске, казао да јавност Министарство одбране обично сагледава само кроз војску, али да постоји још много сектора у оквиру тог ресора. Војска има један од најимпозантнијих архива у држава, а уколико је реч о топографији Војногеографски институт је вероватно институција од националног значаја, која може да буде од велике користи Матици српској имајући у виду њено издаваштво и рад на очувању културе баштине, односно идентитета народа и државе.

- Није нам требало много да се договоримо око свега што ћемо заједно радити и разменили смо идеје - рекао је Вучевић појаснивши да је протокол основа за даљи рад. - Искористили смо прилику и да проф. Станића упознамо са оним што се ради у држави, јер  можда то Матица српска најбоље разуме. Овај сусрет је била прилика да и он чује из прве руке зашто неке одлуке доносимо, зашто нам је потребно стрпљење и зашто радимо на јачању војних капацитета наше државе.

Фото: Dnevnik.rs

Вучевић се захвалио и градоначелнику Новог Сада Милану Ђурићу што је присуствовао потписивању документације и истакао да нема Новог Сада без Матице српске, ни Матице српске без Новог Сада која је постала неотуђиви симбол града, иако је она основана у Пешти.

- Република, Покрајина и Град наставиће да помажу овој установи не само око издавачке делатности, већ и око инфраструктурних питања. Приближава се велики јубилеј, 200 година Летописа Матице српске, зато  Матица мора да добије нове објекте, где би сачувала све оно што има - поручио је Вучевић.

Фото: Dnevnik.rs

Проф. Станић је напоменуо да је сарадња са Вучевићем била изузетна још док је био градоначелник Новог Сада, те да је ово прилика да та срадања буде проширена у области до које је Матици српској веома стало, као и да војска има богате ресурсе.

- Потписијући протокол утврдили смо и правне оквире за ову сарадњу и сигуран сам да она бити обогаћена и ван оквира тог документа - поручио је Станић. - Војска поседује капацитете који су у вези са научно-истраживачким радом, са сегментом важним у сфери културе, као и неговањем вредности које буде дух који нас везује за простор који су наши преци градили. Ми сада треба да градимо и да оставимо тај политички и државни простор будућим генерацијама што сређенији и што бољи. У том смислу је Матица српска, осим основног поља делатности, која је у вези са науком, културом и уметности у најширем смислу, заинтересована и за све оно што води стабилизацији друштва у сваком погледу.

Фото: Dnevnik.rs

Према Станићевим речима без војног чиниоца не може се говорити о стабилном друштву. Зато је, сматра он, неопходна сарадња читавог војног система са свим установама којима је стало до вредности, а Матица српска је место где су те вредности веома важне.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести