Потписан Меморандум о разумевању са светским ИТ гигантом Амазоном

КРАГУЈЕВАЦ: Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и генерални менаџер Amazon Web Services за Европу Камерон Брукс, потписали су данас Меморандум о разумевању, у Државном дата центру, у Крагујевцу.
Инстаграм профил Ане Брнабић
Фото: Инстаграм профил Ане Брнабић

Сарадња Србије са AWS-ом омогућиће унапређење у области иновација и економског развоја кроз иницијативу доприноса у образовању кадрова за примењивање најсавременијих клауд технологија.

Меморадум је потписан у присуству председнице Владе Ана Брнабић, која је оценила да је данас још један велики дан за дигитализацију Србије, за ИКТ сектор, али и за дигитализацију свих јавних услуга еУправе, преко образовања, здравственог система и генерално пружања бољих, транспарентнијих и ефикаснијих услуга привреди и свим грађанима Србије.

"Сарадња са компанијама попут Амазона значи да ћемо много боље и спремније дочекати ствари које се нуде грађанима широм света у смислу иновација. То је наш циљ! Циљ Владе Србије је увек био да буде сервис грађанима и привреди као би се градила наша конкурентност као дестинације за напредне технологије, а да преко тога утичемо на много бржи и динамичнији економски раст и развој Србије. Партнерство са Амазоном, светским ИТ гигантом, је нешто што нама отвара потпуно нова врата у области дигитализације и јавних услуга и генерално дигитализације и подршке ИКТ сектору у Србији“, изјавила је Брнабић.

Министар Јовановицх оценио је да потписивањем Меморандума Влада Србије и AWS - који је један од најсвеобухватнијих и најшире прихваћених пружалаца клауд услуга на свету, успостављају сарадњу у области иновација и економског развоја, базирану на развоју и коришћењу клауд технологија.

"Заједнички ћемо радити на едукацији и развоју дигиталних вештина код младих како би се развијали клауд базирани бизниси и даље унапређивао ИКТ сектор у Србији. Такође, организоваћемо едукације, тренинге и сертификоване програме за јавни и приватни сектор у Србији. Радићемо и на имплементацији Националне дигиталне стратегије и развоју клауд оријентисаних бизниса, у настојању да ојачамо клауд законодавство кроз унапређење Закона о еУправи.“, рекао министар Јовановић.

Он је подсетио да Србија улази у нову еру иновација, где предузетници, јавне организације и предузећа деле визију модерног дигиталног друштва.

Генерални менаџер за европски јавни сектор при AWS-у, Камерон Брукс рекао је да му је задовољство што су потписали Меморандум о разумевању са Владом Србије.

"Радујемо се што ћемо подржати визију кроз иницијативе које ће подстицати иновације, допринети развоју њене дигиталне економије, подржати модернизацију застарелог ИТ система и развијати дигиталне вештине за будуће генерације”, рекао је Брукс.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести