Потписан споразум о регулисању клириншког дуга Србије према Чешкој

ПРАГ:  Председница Владе Србије Ана Брнабић данас се, у наставку посете Чешкој Републици, састала са Радеком Вондрачеком, председником Већа посланика чешког парламента.
Potpisan  sporazum o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj Foto: Tanjug/video
Фото: Потписан споразум о регулисању клириншког дуга Србије према Чешкој Фото: Танјуг/видео

Он је тим поводом приредио радни ручак у част премијерке Брнабић. Председница владе Србије допутовала је раније данас у званичну посету Чешкој Републици, у чијем фокусу ће бити билатерални односи.

Њу је у председничком замку Лани, надомак Прага, дочекао чешки председник Милош Земан.Пред почетак састанка, потписан је и споразум о регулисању клириншког дуга Србије према Чешкој.Након састанака са Земаном и Вондрачеком, Брнабићева ће разговарати и са премијером Андрејом Бабишем, на чији позив је и допутовала у Праг.

Након разговора у четири ока Брнабићеве и Бабиша, предвиђени су разговори с делегацијама, а затим и заједничка конференција за новинаре.Посета Ане Брнабић Прагу пада у тренутку када се обележава 100 година од успостављања дипломатских односа између Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Чехословачке, а очекује се да ће ова посета бити подстицај за даље унапређење, пре свега економских односа две земље.

Мали: Отписано 70 одсто клириншког дуга Србије према Чешкој

ПРАГ: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је данас потписан Споразум о регулисању старог клириншког дуга Србије према Чешкој којим ће бити отписано 70 одсто тог дуга који потиче још из доба СФРЈ.

Мали је у саставу делегације на челу са председницом Владе Аном Брнабић која борави у посети Чешкој Републици.

"То је дуг који потиче још из СФРЈ и успели смо након тешких преговара да добијемо отпис 70 одсто дуга, да са 32,7 милиона долара дођемо на 9,8 милиона. То је једина ствар која је оптерећивала односе две земље у протеклих 25 година", рекао је Мали новинарима у Прагу.

Како је рекао, Србија има новац на рачуну, биће регилусан и тај стари дуг.

"Имамо ликвидност. Након што овај споразум буде ратификован имамо 45 дана да платимо 9,8 милиона долара", нагласио је он.

Решавање овог питања омогућава и отварање нове странице у односима две земље, како би се даље развијала сарадња, инвестиције, додао је Мали.

"Причали смо много о новим инвеститорима који долазе у нашу земљу из Чешке републике. То је сјајна ствар и зато желимо да ове старе дугове решимо што пре како бисмо отворили простор за даљи развој наших билатералних односа", закључио је Мали.

Чешка министарка финансија Алена Шилерова истакла је да ће постизање Споразума о решењу српског дуга још више побољшати односе две земље, за које је тај проблем из прошлости представљао оптерећење.

Потписивању Споразума присуствовала је председница Владе Србије Ана Брнабић, која је на челу делегације која борави у званичној посети Чешкој Републици.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести