Потписан споразум о сарадњи Покрајинске владе и Владе Српске

БАЊАЛУКА/НОВИ САД: У Бањалуци је потписан споразум о сарадњи Покрајинске владе и Владе Републике Српске, којим се уређују међусобни односи ради реализације заједничких пројеката с циљем унапређења високог образовања и научноистраживачке делатности.
s
Фото: vojvodina.gov.rs

Споразум су потписали покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић.

Циљ споразума је унапређење високог образовања и научноистраживачке делатности, посебно у правцу њихове интернационализације, дигитализације и повезаности са иновативним решењима у привреди.

Рајчевић је рекао да Српска и АП Војводина имају добру сарадњу, те да овај споразум представља конкретан искорак.

Документом је предвиђена и сарадња Универзитета у Новом Саду, чији је оснивач АП Војводина, са јавним универзитетима Српске – у Бањалуци и Источном Сарајеву. Нагласак је стављен на заједничко учешће истраживачких тимова, које ће чинити истакнути научници, сарадници и студенти партнерских институција.

Сарадња ће се огледати у финансијској подршци, а желимо да преузмемо добру праксу Факултета техничких наука из Новог Сада, који је један од најбољих у региону. Овај факултет је предводник у комерцијализацији знања. Циљ је, пре свега, да електротехничке факултете са наша два универзитета усмеримо на добре праксе, истакао је Рајчевић.

Секретар Милошевић је рекао да је важно да предности које има Војводина, односно примери добре праксе које примењује, постану и предности Републике Српске.

Он је нагласио да је веза науке, високог образовања и привреде заједнички интерес, а да ће у избору научних тимова бити истакнути научници, професори и студенти. Додао је да је представницима академске заједнице и ресорног министарства РС упућен позив да посете 15. Међународни сајам образовања „Путокази“ и да 15 студента из Републике Српске борави на Копаонику са студентима из Новог Сада и Приштине.

Фото: vojvodina.gov.rs

Нама је важно да наше предности буду ваше предности, да ваше предности буду и део нашег квалитета високог образовања, унапређења дидактичко-методичких основа, али и научноистраживачке делатности, која све више постаје интернационална, дигитализована и апликативна. Овај споразум неће бити папир, него жива пракса која ће унапредити рад универзитета у Новом Саду, Бањалуци и Источном Сарајеву, истакао је Милошевић.

Споразум је наставак добре сарадње АП Војводине и Републике Српске, након што је 2017. године потписан Протокол о сарадњи у областима инфраструктуре и могућностима заједничког аплицирања за привлачење средстава из међународних фондова за области привреде, здравства, образовања и културе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести