Потписан Споразум о стратешком партнерству Србије и Мађарске

БУДИМПЕШТА: Премијери Мађарске и Србије Виктор Орбан и Ана Брнабић потписали су данас у Будимпешти Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између двеју земаља.
њ
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Такође, ресорни министри потписали су пратеће меморандуме о сарадњи у областима привреде, пољопривреде, дипломатских односа, полиције - вршење мешовитих граничних патрола, европских интеграција - стручне помоћи за приступне преговоре, као и за развој брзих путничких возова од Београда до Будимпеште.

Споразуме су у име Србије Владе Србије потписали, са колегама из Мађарске, министри спољних послова Никола Селаковић, министарка привреде Анђелка Атанацковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

У седишту Владе Мађарске претходно су одржани билатерални састанци двоје премијера и чланова двеју влада.

Танјугу је у Влади Србије речено да ће Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између двеју земаља створити институционалне оквире за даље унапређење односа Србије и Мађарске, као и реализацију заједничцких пројеката у многим областима.

Након тога, биће потписан Меморандум о сарадњи између Министарства за иновације и технологију Мађарске и Министарства привреде Србије.

Меморандумом о разумевању ће бити омогућена садрадња младих пољоприивредника двеју земаља, а Меморандум о сарадњи у области дипломатских обука између Министарства спољних послова и трговине Мађарске и Министарства спољних послова Србије.

Орбан: Са Србијом наћи што јужнију линију да се заустави талас

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да Мађарска зна шта јој је чинити по питању новог миграционог таласа, а то је да заједно са Србијом нађе што јужнију линију где тај талас може да се заустави.

Он је на заједничкој конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић казао да не може да искључи да ће се талас миграција појачати, а и да ситуација у Авганистану указује на реалну опасност.

Према његовим речима, унутар Авганистана постоји маса од око 4 милиона људу који се крећу ка безбеднијим крајевима и који траже излаз из своје ситуације.

"Они могу да крену преко Турске ка западној Европи. Ми знамо шта нам је чинити, а то је да заједно са Србима нађемо што јужнију линију где можемо да их зауставимо. Велико питање је како ће се Немачка односити према новом таласу, јер ако нова немачка влада буде следила стару политику отворићемо коридор. Ако то не омогуће ми ћемо јачати нашу границу, али треба видети како ће Немачка да реагује", рекао је Орбан.

Брнабић: Мађарска даје највећу подршку Србији на европском путу

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Будимпешти, после потписивања са премијером Мађарске Виктором Орбаном Споразума о срдачним односима и стратешком партнерству две земље, да Србија од Мађарске има највећу подршку у европским интеграцијама, да је та земља постала трећи највећи економски и трговински партнер Србије и да очекује да ће укупна робна размена у 2021. прећи две милијарде евра.

Брнабићева је на заједничкој конференцији за медије, после заједничке седнице две владе и потписивања споразума, захвалила на гостопримству и великој части и нагласила да Србија ни са једном земљом није до сада одржала шест заједничких седница две владе као што је то случај са Мађарском.

Истакла је да је много тога постигнуто од 2014. године када је одржана прва заједничка седница влада две земље, када је председник Владе Србије био Александар Вучић.

Све је то довело, како је рекла, до данашњег потписивања Споразума о стратешком партнерству.

"Постигнут је читав низ заједничких успеха, а пре свега желим да захвалим на политичкој подршци европским интеграцијама", нагласила је Брнабићева и додала да се Мађарска отворено и искрено залаже за агенду проширења и да Мађарска даје Србији највећу подршку на европском путу", рекла је Брнабићева и захвалила Орбану на томе.

Додала је да о посебним односима говори и споразум о заједничком коришћењу амбасада и дипломатско - конзуларних представништвима који је потписан 2020. у Будимпешти.

"У Беогаду смо у марту ове године потписали три протокола којим се делом имплементира овај споразум, а то су протоколи за дипломатско - конзуларна представништва у Лусаки, Валети и Сантијагу, а накнадно смо договарали и међусобно присуство у амбасадама и представништвима у Киншаси и Харареу, али оно што је наш циљ, јесте да тамо где Србија нема амбасаде и представништва будемо присутни кроз мађарске и обрнуто", рекла је Брнабићева.

Напоменула је да Мађарска постала трећи најважнији трговински и економски паратнер у оквиру ЕУ, одмах иза Немачке и Италије, тако да очекује да ће Мађарска ускоро претећи Италију и заузети друго место.

Према њеним речима, 2019. године робна размена је 2019 била 1,7 милијарди евра, а 2020. године више од 1,9 милијарди.

"Имам раст у првих шест месеци и очекујем да ћемо ове године превазићи две милијарде евра укупне трговинске робне размене и очекујем да то буде што још више".

Брнабићева каже да и бројни пројекти, инфраструктурни у области путева и железнице, као и енергетски, показују ниво партнерства две земље.

Истакла је да је то свакако брза пруга Београд - Будимпешта, затим реконструкција пруге Суботица - Сегедин од 32 км, од чега је 26 км у Србији.

"Прва следећа ствар коју ћемо заједно радити и обележити, јесте да заједно присуствујемо и почетку изградње ове пруге. Већ су почели припремни радови и позивам вас да дођете у Суботицу и да званично покренемо и овај пројекат", поручила је Брнабићева Орбану.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести