Потписана четири нова споразума о сарадњи са Словенијом

ЉУБЉАНА: Након одржавања 4. заједничке седнице влада Србије и Словеније, на челу са премијерима Аном Брнабић и Миром Цераром на Брду код Крања, представници две владе закључили су четири споразума о сарадњи.
Vlade Slovenije i Srbije foto: Tanjug/video
Фото: Владе Словеније и Србије фото: Танјуг/видео

Министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић и његов словеначки колега Ања Копач Мрак потписали су Споразум о запошљавању држављана Србије у Словенији, као и Меморандум о сарадњи у области безбедности и заштите на раду.Министри културе Владан Вукосављевић и Антон Першак потписали су Писмо о намерама за сарадњу Словеније и Србије у области филмске индрустрије.

План радних консултација између министарстава спољих послова Словеније и Србије, потписали су државни секретар у Министарству спољних послова Србије Вељко Одаловић и словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец.У пододневном делу званичне посете Словенији у Привредној комори у Љубљани се одржати Пословни форум Словенија - Србија, на којем ће учестовати и премијери две државе.

Прва заједницка седница влада две земље одржана је 2013. године у Београду, друга 2015. на Брду код Крања, а трећа у Београду у окторбру 2016. године.Према ставу Владе Словеније ове заједничке седнице у великој мери доприносе јачању сарадње у ресорним областима и постепеном решавању отворених питања.

Влада Словеније је у званичном саопштењу за медије оценила да се захваљујући овом виду сарадње, на пољу робне размене, услуга, туризма и инвестиционих токова међу државама бележи се раст из године у годину, а у перспективи за даљи развој привредне сарадње су подручја: заштите животне средине, дигитализације, саобраћајне и енергетске инфраструктуре, туризма, енергетске ефикасности и обновљивих извора…

Према подацима Владе Словеније, у 2016. години робна размена међу дрзава достигла је 1,24 милијарде евра, што представља рекордну вредност у последњих 10 година.

Робна размена у првих 10 месеци 2017. године досртигла је вредност од 1.1 милијарди евра, што представља повећање за 7.3 одсто у поређењу са истим периодом 2016. године.

Такође, Србија је остала највећи прималац словеначких инвеститицја које су усмерене у све привредне секторе. Крајем 2016 године словеначке инвестиције у Србији износиле су 1.01 милијарди евра, што је за 1,9 одсто више у односу на 2015. годину.

У 2016. години размена услига је према подацима Владе Словеније износила 288.5 милијарди евра, што је повећање за 4.3 одсто у односу на претходну годину.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести