Потписани међурегионални споразуми о сарадњи између АП Војводине и Ломбардије, Вал Доаза и Арада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић потписао је данас, у Новом Саду, са представницима регије Ломбардија из Италије, Департмана Вал Доаз из Француске и жупаније Арад из Румуније, међурегионалне споразуме о сарадњи између АП Војводине и тих покрајина, којима се, како је прецизирано, стварају оквири за унапређење привредно-економске сарадње.
Mirovic, potpisivanje sporazuma-19_0
Фото: Покрајинска влада

„Данашњи велики дан искористили смо како бисмо заједно обележили велике јубилеје, али и, потписивањем споразума, конкретизовали сарадњу у многобројним областима од заједничког интереса“, рекао је председник Мировић.

Потписаним Меморандумом о сарадњи између АП Војводине и покрајине Ломбардија, како је истакнуто, интензивираће се сарадња у области пољопривреде, прехрамбене индустрије, технолошких иновација, здравства, заштите животне средине и културе.

„Конкретне пројекте и облике сарадње, у бројним областима, очекујемо и од потписаних споразума са Департманом Вал Доаз и жупанијом Арад“, истакао је председник Мировић.

Фото: Покрајинска влада

Он је изјавио да су током данашњих састанака у Покрајинској влади дефинисани будући кораци сарадње, кроз повезивање привредних комора, универзитета и развојних агенција.

„Делимо заједничке, европске вредности и ови споразуми су додатни подстрек да градимо интензивније односе у будућности“, додао је председник Мировић.

Истакавши задовољство конкретизацијом сарадње са АП Војводином, Алан Кристијан Рици, подсекретар председника задужен за односе са међународним делегацијама покрајине Ломбардија, рекао је да од споразума очекује интензивирање односа две покрајине, кроз реализацију многобројних пројеката.

„Овај потпис симбол је наше заједничке историје и пријатељства, али и смерница младима да се постојећа сарадња мора развијати и унапређивати“, изјавио је потпредседник Већа Департмана Вал Доаз, Филип Суер.

Подсетивши да је у Арадској тврђави животе изгубило 4.317 српских затвореника, председник жупаније Арад, Јустин Чонка, подсетио је на заједничку прошлост и истакао задовољство што је баш на овај важан дан уприличено потписивање споразума.

Председник Мировић и представници Покрајинске владе данас су имали низ билатералних сусрета са високим представницима делегација из покрајине Хенан из Кине, Оломоуцког и Устечког краја из Чешке, Архангелске области из Русије, Мазовског војводства и војводстава Лубуш из Пољске, жупанија Тимиш и Караш-Северин из Румуније.

Састанцима су присуствовали потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић, покрајински скеретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима Драгана Милошевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести