ПОТПИСАНИ ЗНАЧАЈНИ СПОРАЗУМИ СА ЕБРД Подршка улагањима у сектор обновљивих извора енергије у Србији

ЛОНДОН: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић потписала је данас у Лондону, у присуству премијерке Ане Брнабић, два документа о сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) за подршку улагањима у области обновљивих извора енергије у Србији.
а
Фото: Tanjug

Ђедовић Хандановић потписала је Споразум о бесповратним средствима у вредности од три милиона евра у оквиру пројекта "Обновљиви извори енергије у системима даљинског грејања у Србији", који Министарство реализује у сарадњи са ЕБРД и градовима и општинама широм Србије.

Након потписивања у оквиру Инвестиционог самита Западног Балкана, у седишту ЕБРД, у Лондону, министарка је истакла да је пројекат укупне вредности 40,5 милиона евра, од којих 10,5 милиона евра чине бесповратна средства, и да се њиме планира увођење ОИЕ у сектор даљинског грејања у 10 локалних самоуправа у Србији коришћењем, између осталог, соларних колектора, топлотних пумпи и геотермалних извора.

"У Богатићу планирамо да се котларница на угаљ замени употребом геотермалне енергије за грејање, а у Новом Пазару топлотном пумпом која користи отпадну топлоту из водовода. У Крушевцу топлотна пумпа ће омогућити да се отпадна топлота из система за пречишћавање отпадних вода искористи у систему даљинског грејања. Реализацијом пројеката које планирамо са ЕБРД удвостручили бисмо производњу топлотне енергије из ОИЕ, уз значајно смањење емисије угљен-диоксида", навела је Ђедовић Хандановић.

Говорећи о писму о намерама које је потписано са ЕБРД, она је рекла да ће њено министартво наставити сарадњу са овом институцијом у спровођењу аукција за доделу тржишних премија за обновљиве изворе енергије и у овој години.

Ђедовић Хандановић је подсетила да су, заједно са ЕБРД,  прошле године успешно спровели прве аукције за ОИЕ којима су обезбедили око 700 мегавата нових зелених електрана на ветар и сунце, и инвестиције веће од милијарду евра.

"Писмом о намерама између Министарства и ЕБРД који смо данас потписали обезбедили смо подршку те међународне финансијске институције и у другом кругу аукција, које ћемо спровести у другој половини ове године. Те аукције, које су део трогодишњег плана за обезбеђивање најмање 1.300 мегавата нових капацитета из ОИЕ, инвеститори ће се надметати за тржишне премије за укупно 400 мегавата", рекла је министарка.

Нагласила је да ће се, новим инвестицијама у ОИЕ, обезбедити додатни капацитети за производњу електричне енергије, кроз инвестиције приватног сектора, доприносећи смањењу емисије штетних гасова, али и већој енергетској сигурности.

Ђедовић Хандановић је нагласила да је ЕБРД за Србију веома важан партнер у енергетској транзицији, а да је Србија међу пет највећих тржишта ове европске финансијске институције.

"Тежиште сарадње  у наредном периоду биће на енергетици, што Србији поред повољних услова финансирања, значи и преношење најбоље европске праксе у реализацији пројеката, што значи и развој сектора ОИЕ на ефикасан и одржив начин, као што предвиђају и наша стратешка документа", рекла је Ђедовић Хандановић.

 У оквиру посете Лондону, министарка рударства и енергетике учествовала је на састанку делегације Владе Србије коју предводи премијерка Ана Брнавић са Одил Рено Басо, председницом Европске банке за обнову и развој.


Брнабић: Србија у топ пет земаља по сарадњи са ЕБРД

ЛОНДОН: Србија је у топ пет земаља по сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), изјавила је данас у Лондону  председница Владе Србије Ана Брнабић после састанка са председницом ове банке Одил Рено-Басо.

Фото: Tanjug

Премијерка је новинарима рекла да укупна вредност потписаних и ратификованих споразума Србије са ЕБРД износи око 2,3 милијарде евра.

"Ми смо и данас наставили са сарадњом и новим пројектима, настављамо рад на пројектима у области обновљивих извора енергије, потписали смо споразум за следећу аукцију за нове мегавате из зелене енергије. Радимо и на пројектима енергетске ефикасности, зелене енергије у системима даљинског грејања, али имамо и пројекте и који се тичу путне инфраструктуре, железничке инфраструктуре", рекла је премијерка.

Навела је да се са ЕБРД сарађује и када је реч о научно-технолошким парковима, па ЕБРД за нову фазу НТП даје 70 милиона евра, од чега 10 милиона иде за БИО 4 кампус, односно будући развој биотехнологије у Србији и вештачке интелигенције.

"Фокус сарадње са ЕБРД је и на регионалним и локалним путевима, то је оно на чему посебно инсистира председник Србије Александар Вучић, а нама је изузетно важно за даљи равномерни и регионални развој", истакла је премијерка.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести