Позив да се изађе на референдум, на изборе с резултатима

БЕОГРАД: Председништво Српске напредне странке донело је одлуку да позове грађане да у што већем броју изађу на референдум о уставним променама, у недељу. 16 јануара, како би подржали јачање функције и независности правсуђа у земљи, пренео је члан Председништва СНС Игор Мировић.
m
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Тиме би, каже, грађани на најдиректнији начин утицали да се у будућнности кроз механизме предвођене Уставом створили услови за што ефикасније, независно правосуђе.

Била је жива расправа, донели смо већином гласова одлуку да позовемо грађане и очекујемо да 16. јануара изађу на референдум, јер је то прилика да се кроз измене Устава ојача улога правосуђа и да се у тој области уведу примене на корист грађанима, рекао је Мировић новинарима након седнице Председништва СНС.

Додао је да верује да ће се грађани масовно одазвати позиву да изађу на референдум.

И да ћемо у недељу заједно подржати уставне промене и да ћемо заједно градити важан сегмент живота у земљи, који је на известан начин увек био утицајем политичких структура, рекао је Мировић.

Он је пренео и да је на седници донета одлука да странка на предстојеће изборе изађе са резултатима постигнутим у претходном мандату, на које су, каже, поносни.

Разматрали смо питања која су важна када је реч о изборима који ће се одржати у априлу - председнички, парламентарни, и београдски, као и неколико локалних скупштина којима истичу мандати. Данас смо јасно потцртали важна политичка и сва друга друштвена питања скојима се поносимо, а која су у протеклом мандату, када је рец о деловању пре свега председника и владе, била фокусу у интересовања грађана, објаснио је Мировић.

Он је додао да је закључено да је странка имала велике резултате у свим областима живота, када реч о развоју Србије, повећању угледа земље...

Изаћи ћемо са резултатима и програмом на предстојеће изборе, који ће понудити континуитет, али и нове програме и правце, најавио је Мировић.

Такође, навео је да ће до краја месеца бити одржане још једна седница Председништва и Главног одбора странке, на којима ће се разматрати коалицони савези.

Још нисмо разговарали о савезима, јер смо на почетку преизборног периода. У фебруару ће бити заказани парламетарни избори, пар онда и председнички, казао је он.

Мировић је нагласио да странка има разлога да буде задовољна, пре свега када је реч о мандату председника који је изнео велики терет економских промена, чији су резултати видљиви и јасно мерљиви, који су гарант да ће бити континуитет и још бољи резултати.

Пренео је да је то била једногласна оцена чланова Председништва.

На питање ко је изостао са седнице Председништва, Мировић није говорио о конкретним именима, већ је рекао да седници није присуствовало четири функционера, који су одсуствовали због короне.

На питање да ли је на седници било речи о пожару у “Колубари” и одговорности за тај инцидент, одговорио је да није било речи о томе, али да је то догађај који захтева пуну пажњу владе и надлежних органа, те да верује да ће они учинити све да истраже узроке пожара који је нанео велику штету.

Мировић је, на конференцији за медије на питање новинара зашто је Владимир Ђукановић изашао раније, рекао да је Ðукановић то учинио зато што је имао гостовање на једној телевизији.

У дискусији је провејавало јединство странке по том питању и нема дилеме да је то за Србију добро, а све оно што је добро за Србију добро је и за СНС, нагласио је Мировић.

Додао је да ће тако бити започет један процес који грађани траже, а то је већа ефикасност и независност правосуђа и отклон од последица које постоје још од 2009. године, када су владајуће странке, а данас опозиционе, кроз политички процес себи узеле за право да се, кадрирањем судија, умешају у правосуђе и политизују га.

Убеђен сам да ћемо омогућити незавинсост и ефикасност правосудне фукнције. Није било супротних мишљења, осим што је један глас био против, док су сви остали гласали за то, да грађане у недељу позовемо да изађуд на референдум, нагласио је Мировић.

Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Додао је да не може да каже ко је био против и оставио медијима да то сами сазнају.

На питање новинара да ли ће бити безбедно да се у овим условима одржава референдум када имамо рекордне бројеве заражених короном, казао је да је на седници разговарано и о томе, као и да ће се држава потрудити да се на свим бирачким местима обезбеди начин гласања који неће никог угрозити.

Тако да сам по том питању уверен да не треба имати било какав страх, пошто ће се предузети све по питању маски и других мера када је реч о затвореном простору, како би референдум прошао у најбољем могућем реду, навео је Мировић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести