Права мањина као темељ преговора са Европском унијом

БЕОГРАД: Усвајање Резолуције Европског парламента о интеграцијама Србије указује на јасан пут који наша земља мора да следи у процесу придруживања ЕУ, оценили су данас у ЛСВ, указујући да је резолуцијом поручено да се аутономија Војводине никако не треба смањивати.
lsv
Фото: Dnevnik.rs

У саопштењу те партије се истиче да је посебно битно што је ЕП поново снажно нагласио мултиетнички, мултикултурални и мултиконфесионални карактер Војводине, висок степен заштите права мањине у Покрајини и јасно поручио да се аутономија Војводине никако не треба смањивати.

Истичу да ЕП захтева од Србије чврсте гаранције за спровођење правног оквира за заштиту мањина, посебно кад је реч о образовању, употреби језика, приступу медијима и верским обредима на језику мањина, те за одговарајућу политичку заступљеност националних мањина на локалном, регионалном и националној нивоу.

Акциони план за остваривање права националних мањина је позитивна ствар, али је потребно да Фонд за националне мањине што пре постане потпуно оперативан, кажу у тој партији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести