Пред изборе у Пећинцима: Засад проглашене две изборне листе

ПЕЋИНЦИ: Избори за одборнике Скупштине општине Пећинци расписани су за 24. децембар ове године, а месец пре њиховог одржавања Општинска изборна комисија прогласила је само две изборне листе, док је једна одбијена.
pecinci dnevnik
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

Одлука председнице Скупштине Србије о расписивању ванредних општинских избора у Пећинцима ступила је на снагу 6. новембра и од тог дана теку рокови за изборне радње.

Два дана касније, 8. новембра, ОИК Пећинаца прогласио је изборну листу број 1 „Александар Вучић – Српска напредна странка – Социјалиситчка партија Србије – Ивица Дачић”.

Комисија је утврдила да је предлог изборне листе кандидата за одборнике СО Пећинци коју је предложила та коалиција, у којој су, осим СНС-а и СПС-а, и ПУПС, ПС и СПО, испуњава услове прописане Законом о локалним изборима.

У среду, 22. новембра, ОИК је прогласио и другу изборну листу, „Либерално-демократска партија – Борисав Костић”, али и донео решење по којем она испуњава услове да има свог представника у проширеном саставу ОИК-а и бирачких одбора.


Рокови за стране и домаће посматраче

Општинска изборна комисија општине Пећинци у роковнику изборних радњи и поступку спровођења избора за одборнике СО за изборе расписане 24. децембра, наводи и да је подношење пријава страних посматрача за праћење рада могуће најкасније десет дана пре избора, односно до 13. децембра у 24 часова, док је за домаће посматраче рок пет дана пре избора, односно 18. децембар у 24 часа.


Пре неколико дана, ОИК је донео решење о одбијању проглашења изборне листе „Достојанство, без страха – Бата Марковић – Демократска странка и ЛСВ – Живко Марковић” због неиспуњавања услова предвиђених Законом о локалним изборима.

Наиме, у образоложењу одбијања те листе, ОИК Пећинаца наводи се да је потребно отклонити одређене недостатке, и то тако што ће правилно одредити подносиоца изборне листе, и ускладити сву пратећу документацију која се прилаже уз изборну листу. Увидом у достављену документацију, односно у Уговор о заједничком учешћу на изборима за одборнике у СО Пећинци, ОИК је утврдио да је подносилац изборне листе те коалиције „Достојанство, без страха – Бата Марковић – Демократска странка и ЛСВ”, а да је назив заједничке изборне коалиције „Достојанство, без страха – Бата Марковић – Демократска странка и ЛСВ – Живко Марковић” па је потребно то ускладити.

ОИК у образложењу наводи и да је орган општинске управе надлежан за вођење бирачког списака проверио да ли грађани који су дали подршку тој изборној листи имају бирачко право и утврдио да је само 190 бирача прихваћено, док је 15 одбијено.

Иначе, изборне листе подносе се најкасније 15 дана пре дана одређеног за одржавање избора, а то значи до 8. децембра у 24 часа. Листа се може повући најкасније до дана утврђивања збирне изборне листе.

Збирна изборна листа објављује се у „Службеном листу општина Срема” најкасније десет дана пре избора, а то конкретно значи 13. децембра.

Бирачка места у пећиначкој општини морају бити одређена и објављена најкасније 20 дана пре избора, односно 3. децембра у 24 часа, док је закључење бирачког списака 8. децембра, или 15 дана од дана одржавања општинских избора.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести