У понедељак почела изборна трка у Пећинцима

Грађани општине Пећинци поново ће ове године имати прилику да изађу на биралишта. Након избора за председника Републике, 24. децембра одржаће се и избори за општински парламент, одлучила је опредседница народне скупштине Маја Гојковић.
pecinci dnevnik
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

Осим у овом сремском месту Маја Гојковић расписала је и изборе за одборнике скупштина општина Мионица, Неготин и Прешево који ће, такође, бити одржани 24. децембра, односно на Бадњи дан по гергоријанском календару.

Ова одлука објављена је у понедељак у Службеном гласнику и уједно је означила и почетак изборних радњи али и преизборне кампање у овим општинама. У Пећинцима, нешто преко 16.000 бирача питаће се о саставу нове општинске власти коју је до увођења Привремених мера предводила коалиција окупљена око Српске напредне странке.

Претходно је председница општине др Дубравка Ковачевић Суботички поднела оставку на ту функцију, а Влада Србије је 27. октобра донела одлуку о распуштању Скупштине општине Пећинци. Донета је и одлука о формирању Привременог орана, а на његово чело постављена је доскорашња председница општине Дубравка Ковачевић Суботички. Чланови су досадашњи заменик председнице општине Зоран Војкић, председник Спортског савеза „Развој спортова” Синиша Ђокић, начелница Одељења за друштвене делатности Снежана Гагић и одборник Скупштине општине Миленко Ђурђевић.

“ Образовањем Привременог органа обезбеђено је несметано функционисање пећиначке локалне самоуправе у наредном периоду. Такође, желим да нагласим да наши суграђани неће трпети због увођења привремених мера и да ће сви инфраструктурни радови који су у току бити приведени крају, као и да ћемо наставити са реализацијом свих започетих пројеката. Све општинске службе ће наставити са редовним обављањем послова из своје надлежности чиме ћемо обезбедити несметано свакодневно функционисање локалне заједнице”,  изјавила је Ковачевић Суботички након прве седнице Привременог органа Пећинаца.

Последњи локални избори у овој општини одржани су 16. марта 2014. године и били су ванредни, што значи да недостаје пар месеци да избори буду у редовном термину, али су представници владајуће коалиције одлучили да себи скрате мандат.  Иначе, општина Пећинци је последње, и то ванредне, општинске изборе имала 16. марта 2014. године. Пре одржавања тих избора, у тој локалној самоуправи Влада Србије је 18. новембра 2013. године распустила Скупштину општине и за председника привременог органа именовала Саву Чојчића, који је пре тога био председник општине, а пре садашњег именовања Привременог органа био је председник Скупштине општине.

У Пећинцима, нешто преко 16.000 бирача питаће се о саставу нове општинске власти коју је до увођења Привремених мера предводила коалиција окупљена око Српске напредне странке

На ванредним изборима 16. марта 2014. године, који су одржани када и ванредни републички парламентарни избори, изабрано је 30 нових одборника, па је тако Скупштину општине Пећинци чинило 18 одборника Коалиције „Александар Вучић – Будућност у коју верујем” (СНС, ДШ; ПУПС; Нова Србија, ПС, СПО) шест одборника Групе грађана „Миленко Ђурђевић – За наше село”, четири одборника Демократске странке и два одборника Групе грађана „За напредну и слободну општину”. Наредњачка коалиција је имала двотрећинску подршку у скупштини након што јој је пришао део ГГ “Миленко Ђурђевић - За наше село”.

Иако је на последњим изборима учествовало девет листа, само четири је прешло цензусни праг од пет одсто. Најближа уласку у пећиначку скупштину била је листа Социјалистичке партије Србије која је је са 4,98 освојених гласова изашлих бирача остала ванпарламентарна странка у овој општини.

Према последњим информацијама за сада Изборној комисији још није ни једна листа пријавила списак кандидата за локалне изборе.

А.С.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести