ПРЕДИЗБОРНА ПРЕСТРОЈАВАЊА Бојкот у крњем саставу, напредњаци циљају 126

Два месеца пред изборе готово да су се разјасниле све недоумице, које су пратиле вишемесечне разговоре и преговоре власти и опозиције, о томе ко ће на њима учествовати, а ко ће се определити за бојкот.
с
Фото: Илустрација

 

Иако пре неколико месеци громогласно најављиван као најјаче оружје опозиције против СНС-а и Александра Вучића, списак оних који се неће наћи на гласачком листићу готово да се свео на два слова – на Савез за Србију и Покрет слободних грађана.

На друштвеним мрежама напредњаци ових дана каче слику с ознаком странка опозиције, прекриживши готово све на старом списку, а посланица СНС-а Сандра Божић кратко је записала, алудирајући на раније речи Бошка Обрадовића – „Где бежите?“

Иако пре неколико месеци најављиван као најјаче оружје опозиције против СНС-а и Вучића, списак оних који се неће наћи на гласачком листићу готово да се свео на два слована СзС и ПСГ

И сам Вучић на седници Главног одбора странке поручио је својим страначким колегама да је бојкот пропао, пошто сада већ најављен велики број изборних листа на гласачком листићу ни на који начин не може довести легитимитет избора у питање. Но, упозорио је, то не значи да је пред њима лак задатак, пошто је обнародовао рачуницу која се може сматрати победом напредњака, а то је освајање гласова половине изашлих бирача. Стога чланству СНС-а следује битка од врата до врата за сваки глас јер цензус смањен на три одсто тражи најјачој странци још већу подршку за жељених 126 посланичких места пошто су мањи играчи добили лакши задатак за улаз у парламент.

Повереник шабачког одбора напредњака Александар Пајић оценио је Зеленовићеву одлуку да изађе на изборе као лицемерну, с тим што каже да је она очекивана, јер је буџет главни разлог за њу

Последњи „ударац“ идеји бојкота задали су функционери Савеза за Србију, градоначелници Шапца и Параћина Небојша Зеленовић и Саша Пауновић, први с коначном одлуком о изласку на изборе, а други премишљањем. Наиме, Главни одбор странке Заједно за Србију, на чијем је челу Зеленовић, донео одлуку о учешћу на локалним изборима у Шапцу јер тиме, кажу, „бране нормалан живот“.

Пауновић, који је заменик председника ДС-а, изјавио је раније да још није донео одлуку о томе да ли ће изаћи на локалне изборе у Параћину, али и додао да види разлику у изборним условима у Параћину и Шапцу у односу на друге градове у Србији. Таквим ставом Пауновић се приближио онима који су већ нарушили јединство ДС-а око бојкота, то су пре свега посланици те странке у Скупштини Србије. На друштвеној мрежи „Твитер“ Балша Божовић је записао да ће СЗС бити упамћен „као савез који је избацио Зеленовића, а подржавао фашизам Бошка Обрадовића, док ће овај део историје Демократске странке бити сликовито описан празним страницама на којима ће бити исписане три тачкице.“


И Илићна изборима

И председник Нове Србије Велимир Илић најавио је да Народни блок излази на изборе.

Актуелна власт, рекао је он, води Србију у пропаст, и оценио да су избори једино решење да се она промени.


Повереник шабачког одбора напредњака Александар Пајић оценио је Зеленовићеву одлуку да изађе на изборе као лицемерну, с тим што каже да је она очекивана, јер је буyет главни разлог за њу. Подсетио је на то да је Зеленовић раније причао о бојкоту и тако лагао и посланике Европског парламента и партнере из СзС-а.

– Лагао је свој народ и сада, кад је пре два дана саопштио да излази на изборе, и очекује да му народ верује – казао је Пајић. – Да верују неком ко има судску пресуду за крађу новца из градског буyета. Човеку, који тврди да је ослобођен, а крије заправо истину да је случај застарео. 

Подсетио је на то да је обавеза сваке локалне самоуправе била да изради пројекте, и упитао како је могуће да град који има четири

милијарде динара буyета не може да издвоји новац за пројекте од највећег значаја за грађане.

Критиковао је и медијску слику у Шапцу и расподелу новца за суфинансирање медијских садржаја из буyета Града, тврдећи да је од 35,5 милиона динара већи део новца додељен медијима „који извештавају по Зеленовићевој вољи“, па је „ТВ Шабац, где представници СНС-а годинама нису добили позив за гостовање, добила десет милиона“.


СНС: Ослобођење Шапца 26. априла

– Предстојећи избори биће референдум за будућност, развој, напредак, добробит грађана, Српску напредну странку, или за лоповлук и мрачне силе прошлости оличене у градоначелнику Шапца – каже повереник шабачког одбора напредњака Александар Пајић, и изражава уверење да ће 26. априла СНС славити победу и „ослобођење Шапца“. – Ови избори биће референдум за будућност, развој, напредак, СНС и нашу децу, или за лоповлук, криминал, лаж и снаге мрачне прошлости оличене у Небојши Зеленовићу и Душану Петровићу. Избор је јасан за сваког Шапчанина и сваког грађанина Србије.


Свака нова странка која најављује учешће на изборима, добија и понуду се коме може придружити у ширем савезу. Генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш није искључио могућност да ће се у оквиру разговора о формирању Европског блока за изборе разговарати и са странком Заједно за Србију, која је напустила СзС.

– Треба разговарати са свима који могу допринети бољем резултату Европског блока, али у сваком случају, та одлука мора да буде донета консензусом свих учесника у разговорима – рекао је Костреш.

Председник Зелене странке Горан Чабради позвао је градоначелника Шапца Небојшу Зеленовића и председника општине Параћин Сашу Пауновића да с том странком уђу у коалицију за „бољу, културнију и пристојнију“ Србију и да, како је навео, осим на локалним изборима, учествују и на парламентарним. Чабради је у позиву оценио да будућност Србије могу стварати „само људи који нису учествовали ни у једној подели власти од 1990. године, већ који су се доказали у својим срединама и у свом бизнису и који су у политику ушли без баласта дилова, дугова или сукоба из прошлости“.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести