Предлог резолуције о Сребреници у конгресу САД

ВАШИНГТОН: Представничком дому америчког Конгреса представљен је предлог резолуције којом се у 13 тачака осуђује, како се наводи, "геноцид у Сребреници и негирање геноцида".
kongres sad
Фото: pixabay.com

Предлог резолуције, која је објављена на сајту Конгреса, поднела је 13. јула демократска конгресменка из Тексаса Еди Б. Џонсон.

Наводи се да су за злочин у Сребреници почињен 11. јула 1995. године одговорне српске снаге.

Стога се, стоји у предложеном тексту, тражи осуда негирања тог злочина који је окарактерисан као геноцид или довођење у питање да Ии се он догодио, вређање жртва и непоштовање њихових породица.

Предлогом резолуције се апелује на Веће за имплементацију мира у БиХ (ПИЦ) да охрабри Високог представника да у складу са својим овлашћењима обезбеди примену Општег оквирног споразума за мир и да позове на, како се наводи, заустављање историјског ревизионизма, посебно у случају Сребренице.

Предложеним текстом се САД охрабрују да одрже и поново потврде подршку суверенитету, правном континуитету, јединству и територијалном интегритету Босне и Херцеговине у њеним међународно признатим границама, као и народу БиХ и њиховој тежњи за већом демократијом, економским просперитетом и успехом у евроатлантским и европским интеграцијама.

На изабране политичке представнике и међународну заједницу се апелује да ставе нови нагласак на поштовање људских права и основних слобода сваког појединца.

Изражена је забринутост због етничких тензија које, како се наводи, подстичу политички лидери, што допрноси "екстремно националистичкој атмосфери" која би могла да заустави опоравак и помирење у БиХ.

Предлогом резолуције позивају се сви ллидери у БиХ да престану са коришћењем реторике која подстиче поделе зарад остваривања краткорочних политичких циљева.

Политички лидери у БиХ се позивају да покажу храброст залажући се за толеранцију, емпатију и међусобно уважавање у сврху неговања трајног помирења, мира и просперитета за грађане БиХ, наводи се, између осталог у предложеној резолуцији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести