Предложена два кандидата за РЕМ

БЕОГРАД: Одбор за културу и информисање Скупштине Србије одлучио је данас већином гласова да за чланове Савета РЕМ предложи новинара Ненада Зорића и бившу посланицу ЛДП Јудиту Поповић, а коначну одлуку о њиховом избору донеће парламент.
televizija pixabay
Фото: pixabay.com

Осим Зорића, кога је предложила Странка модерне Србије (СМС), и Поповићеве, која је предлог ЛДП-ЛСДВ-СДА Санџак, за та два места била су још два кандидата.

Спортског новинара и бившег власника СОС канала Драгишу Ковачевића предложила је посланичка група Покрет социјалиста - Народна сељачка странка - Уједињена сељачка странка, а етнолог Драгомир Антонић је био канидат Српске радикалне странке (СРС).

Трећег члана Савета регулаторног тела за електронске медије предложиће уметничка удружења и национални савети националних мањина.

Уружења филмских, сценских и драмских уметника и удружења композитора сутра треба договором да се изјасне за једног између предложених кандидата: пијанисткиње Снежане Николајевић, композитора и професора ФДУ Зорана Симјановића и драматурга и редитеља Божидара Зечевића.

Бивши министар културе у Влади Србије Братислав Петковић одустао је од кандидатуре.

Координација националних савета националних мањина предложила је редитеље Александра Витковића и Драгомира Зупанца.

Одбор ће на седници у среду, после разговора са утврђеним кандидатима, предложити парламенту коначну листу кандидата за нове чланове Савета РЕМ.

Пре гласања о предложеним кандидатима Одбора, уследила је полемика између посланика радикала и напредњака, па је Александар Шешељ рекао да је на републичком нивоу успостављена нова коалиција, коју осим СНС и СПС чине ЛДП и СМС.

Истичићи да су напредњаци постали "еластични за политичке притиске из иностранства", Шешељ је указао да ће бити изабрани кандидати "отворено издајничке странке ЛДП", са којом је СНС преузео власт на београдској општини Врачар, и СМС која "не може бити легитимни предлагач јер није изабрана на изборима", већ је у Скупштини захваљујући одузимању мандата покрету Доста је било (ДЈБ).

Шешељ је после расправе напустио седницу и није присуствовао гласању.

Посланик СНС Србислав Филиповић је нагласио да ће "СНС испунити све што опозиција тражи" јер подстиче дијалог, а да радикали немају шта да кажу пошто су постали "нокат и месо са Марком Бастаћем и Драганом Ђиласом, чија се политика у општини Стари град изједначава са корупцијом".

Самостални посланик Ђорђе Вукадиновић је истакао да се неће изјашњавати о предложеним кандидатима, јер сматра да је њихов избор последица политичког притиска, а да је пропуштена благовремена прилика да у Скупштини регуларно буде изабран комплетан Савет РЕМ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести