Вучић и Путин положили венце на споменике ослободиоцима

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић и руски председник Владимир Путин, који је допутовао у званичну посету Србији, положили су венце на Споменик ослободиоцима и споменик Црвеноармејцу. 
1
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

То је уједно и прва тачка званичне посете Путина Србији.

Двојицу државника на Гробљу ослободиоцима Београда 1944. дочекали су почасни батаљон Гарде и оркестар Војске Србије, градоначелник Београда Зоран Радојичић, као и велики број окупљених грађана, који су пристигли из целе Србије.

Уз интонирање химни две земље, Вучић и Путин су најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944.

На једном венцу пише "Ослободиоцима Београда председник Републике Александар Вучић", а на другом, на руском језику - "Од председника Руске Федерације".

Вучић и Путин затим су положили венце и на Споменик Црвеноармејцу, који је подигнут у част руских војника палих за слободу Београда.

На њима пише “Храбрим руским саборцима председник Републике Александар Вучић”, односно, на другом, “Од председника Руске Федерације”.

Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен-гробље посвецено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослободење Београда, октобра 1944. године. 

Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Ту је сахрањено 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије.

Уређено је и отворено 20. октобра 1954. године поводом десетогодишњице ослободења, а налази се у улици Мије Ковачевића, преко пута главног улаза у Ново гробље. 

 Председник Руске Федерације Владимир Путин допутовао је данас у званичну посету Србији, а на аеродрому, где је његов авион слетео у 13.05 сати, дочекао га је председник Србије Александар Вучић.

На београдском аеродрому "Никола Тесла" руском председнику је приређен свечани дочек, уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије.

Први тет-а-тет разговори у Путиновој лимузини

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас шефа руске државе Владимира Путина на аеродрому, одакле су се, заједно, Путиновим аутомобилом, упутили ка Београду, што је оставило могућност да већ током вожње, у четири ока, обаве прве разговоре. 

Они ће касније, поред званичних разговора у ужем, а потом и у ширем саставу, током посете, имати унапред планираних 15 минута разговора насамо.

Председничка колона напустила је аеродром Никола Тесла и упутила се ка Гробљу.

Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

 

Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести