ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Плате у јавном сектору веће за 10 посто, МИНИМАЛАЦ 47.000, пензије ВЕЋЕ 14,9 посто НАФТОВОД

Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима Србије на Радио телевизији Србије, пожелевши на почетку срећне празнике.
а
Фото: Tanjug

- Желим да свим верницима римокатоличке вере и оним који Божић прослављају по Грегоријанском календару мир, добро здравље, весеље у кући и добру годину – истакао је Вучић и најавио да ће за православни Божић говорити о протеклом изборном циклусу, анализирати догађаје на Косову и Метохији о томе које је функционере неопходно да изаберемо.

- Од 1.јануара повећаће се плате у јавном сектору за 10 посто – истакао је Вучић, додајући да ће минимална зарада износити 47. 000 динара.

- Нико у Србији не сме да прими мање. – поручио је, додајући да је то прилично велика разлика у односу на 15 хиљада од пре 11 година.

Такође, за пензионере је предвиђено увећање пензије од 14,9 посто.

- Немамо никакав проблем с финансијама. За три месеца ребаланс имамо 300 милиона евра веће приходе - рекао је председник Србије, обраћајући се на Радио телевизији Србије.

- Последњи резултати показују стопа дефицита 2,3 – 2,4 посто што је драматично испод оног што је предвиђено Међународним монетарним фондом, а стопа јавног дуга неће прећи 52 посто у односу на БДП – поручио је председник Вучић.

У фокусу образовање и здравство

 -Посебно ће се улагати у образовање и здравство, доводиће се франшизе еминентних светских факултета, а они који су радили у ковид систему ће добити посао, за три дана почињемо изузетну инвестицију на Торлаку. - истакао је Александар Вучић.

- - У здравство у које смо много улагали, мораћемо да улажемо и у људе. Посебно у оне који су током ковида били спремни да ризикују животе, а нису добили посао - добиће посао. Морамо да покажемо бригу према људима. Не можемо само да изградимо зидовима, а да у њима нема мамографа, скенера или ултразвука. Почињемо изградњу БИО4 кампуса на Торлаку. То ће бити страшна предност Србије. Морамо да радимо око научно-технолошких паркова.

Фото: Tanjug

Јавности се потом обратила и премијерка Србије Ана Брнабић

- Задовољство ми је што видим све већу заступљеност наших научних института. Ми ћемо још градити и НТ парк у Крушевцу и Крагујевцу.

Очекујем да 2027. Србија буде једна од најнапреднијих европских земаља, додала је премијерка.

Вучић је истакао да су то ствари које ће да праве разлику.

- Деведесет одсто радова на Костолачкој термоелектрани смо одрадили. Костолачка термоелектрана ће обезбедити додатну стабилност у електро снабдевању, најавио је председник.


Никад веће девизне резерве

- Србија има 24,5 милијарде евра девизних резерви, купили 3,5 милијарде евра више него што смо продали што говори какву стабилност имамо и зато идемо у повећање плата и пензија.


Нови планови инфраструктуре, ускоро нафтовод

- Завршили смо 99,91 одсто радова на костолачкој термоелектрани. Наши противпожарци су довољно мудри да не дозвољавају да се пређе преко свега, већ кинеска компанија мора да писпуни све услове. Очекујем да то буде најкасније почетком априла. Имаћемо много већу снагу за инсталисање електричне енергије. То је први велики енергетски објекат у последњих 40 година. Планирамо да радимо гасовод Мокрин - Београд. Ту долази румунска интерконекција и мораћемо да проширујемо капацитете нашег гаса, јер га много трошимо - истакао је Вучић.

- - Спуштају се челик и пластика до Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Турин је ускоро готов, а идемо и до Ваљева, без обзира на кашњења. Морамо да извршимо реконструкцију Власинских хидроелектрана и треба да се уради конекција ка Северној Македонији. Посебне разговоре ћемо имати о плану да се тек 2026. крене у изградњу нафтовода ка Мађарској, то мора да се убрза и мора да се крене 2024. године јер им за пројектовање три године није потребно. Изградићемо нафтовод што пре, јер данас имамо само једну могућност дотока нафте, преко Хрватске - додао је.


ЕКСПО 2027. у експанзији

Поручио је и да је једна од најважнијих инвестиција Експо 2027, са око 1.500 станова. Истакао је да ће Београдски сајам остати очуван.

- Подићи ћемо велики стадион, али и спортски центар за пливање и велике спортове. Подићи ћемо и пристан на Сави, како бисте могли да прођете. За то ћемо повезати саобраћајнице од Аеродрома до центра и верујем да ће то помоћи доласку туриста.


Три месеца Приштина крије налазе обдукције стадалих Срба у Бањској, породице још нису добиле те налазе, на КиМ 176 инцидената ове године до сада, а упркос прогону повећан број рођених беба - каже Вучић.

- Говорили су да су 114 пута нападнути на северу. Не постоји ниједан законски основ по ком они могу као снаге безбедности да бораве на северу КиМ. По Бриселском споразому регионалну полицију чине Срби и они предлажу директора. Ништа од тога није био случај. Упркос прогону становништва, број новорођених беба ће бити већи него прошле године. Курти не жели да спроведее ниједан споразум. Србија ће да спроведе све што је рекла, али ће да чека и формирање ЗСО. Урадили смо личне карте, таблице, увек смо се трудили да постигнемо компромис - додао је.

Вучић нагласио да Србија не признаје независност Косова и да га неће признати. 

- Србија не прихвата било какве документе за чланство Косова у УН. Очекујем око тога широку полемику у јануару. О томе ћемо имати тешку ситуацију. Све ово што се тиче слободе кретање робе, људи и услуга, то је требало да завршимо, да покажемо да они не желе ништа од тога.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести