Важан сусрет са Путином, чувамо пријатељске односе с Русијом

СОЧИ: Председник Александар Вучић изјавио је вечерас у Сочију да очекује и нада се добром састанку сутра са руским председником Владимиром Путином, истичући да је реч о веома важном сусрету за Србију.
1
Фото: Tanjug

Вучић је за РТС, по доласку у Сочи, истакао да ће са Путином разговарати о свим кључним питањима - од Косова и Метохије, ситуације у региону Западног Балкана, до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и целом свету.

Истакао је да је за Србију од кључног значаја разговор о билатералној сарадњи и унапређењу трговинске размене.

Вучић је изнео податак да је робна размена прошле године била 3,6 милијарди долара, а да ће у првих 10 месеци ове године прећи ниво из прошле године, пре свега због тога што Србија увози енергенте, услед економског и индустријског раста.
 

Разговараће се и око железнице

Додао је да ће важан део разговора бити посвећен сарадњи у области унапређења железничке мреже у Србији.

Према његовим речима, радиће се пројекат за реконструкцију барске пруге од Ваљева до Врбнице на црногорској граници, након чега ће се ући у изградњу тог веома тешког дела пруге.

"То је важан део пруге, али је у ужасном стању и морамо да заустављамо возове, правићемо ту најмодерније тунела, веома модерну пругу и за то ће бити потребно око 450 милиона евра, као што ће за пругу од Ниша до Прешева бити потребно више од милијарду евра", навео је председник.

Како је нагласио, Србија жели да направи много путева и пруга.

Руске железнице ће заједно са Кинезима завршити брзу пругу Нови Сад - Београд до октобра или новембра 2021. године.

"Са Русима договарамо и Диспечерски центар, чија је вредност већа од 100 милиона евра, из којег ће се управљати комплетним желеничким саобраћајем.

Коментаришући чињеницу да је посета Русији уследила након афере "руски шпијун", Вучић је рекао да је он то затворио у разговору са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком.

"Ми смо рекли истину, савест нам је чиста и уверени смо да ћемо наставити са развојем најбољих односа са Русијом. Ако имају ста да нам замере, волео бих то да чујем, немам проблем са тим", рекао је Вучић.

Додао је да су нам Руси велики пријатељи и да верује у њихово пријатељство.

"Уверен сам да је наш посао и интерес, а не само то, већ и пријатељски однос, ако смем да кажем и братски однос, нешто што морамо да чувамо и гајимо и да још боље разумемо једни друге", поручио је Вучић.

Куповина хеликоптера наставак одбрамбеног оснаживања

На подсећање да су уочи његовог одласка у Русију, у Србију стигли руски хеликоптери Ми 35, Вучић је поновио да је реч о летелицама које спадају у најбоље борбене хеликоптере на свету и да их је Русија доставила нашој земљи пре рока.

"Видим то као додатни гест пријатељства и пружену руку Србији пред посету Сочију", рекао је Вучић.

Најавио је да ће хеликоптери бити представљени српској јавности у наредних неколико дана и како изгледа Србија, која скоро да није ни имала флоту и додао да је она данас пет пута већа.

Подсетио је да су недавно стигла из Европе и два нова Ербасова хеликоптера Х-145.

"Србија је све снажнија и ми то радимо из превентивних разлога да бисмо одвратили свакога од покушаја да било када учини нешто против наше земље", подвукао је Вучић.

"Србија не балансира већ води мудру политику"

Упитан колико Србија може успешно да балансира између истока и запада, Вучић је рекао да он то не би назвао балансирањем, већ "паметном, мудром и снажном политиком" једне независне земље.

"Није то балансирање. Ми имамо свој европски пут, ми нисмо несврстани, али имамо, такође, пут једне суверене и независне државе која каже немојте да нам одређујете да ли ћемо да сарађујемо са Русијом или Кином, а испред Путинове канцеларије ред ваших људи који нама то замера", приметио је Вучић.

Поновио је да Србија жели да чува пријатељске и братске односе са Русијом и Кином, као и да их гаји и унапређује и да неће да дозволи да јој то неко нарушава.

"Немојте ви који имате 100 пута већу трговинску размену са Кином него што има Србија да нам солите памет како смо ми нефер и како смо ми лицемерни, не нисмо ми, него сте ви", поручио је председник.

Указао је да је Србија попут Хрватске, која је добила 400 милион евра за Пељешки мост од ЕУ, који су градили кинеске компаније, и закључио:

"Да се то у Србији догодило, да нам Европа да паре, а да нам кинеске компаније граде, метафорично - ја бих висио у Бриселу".

Казао је да се неће одрећи ни Железаре, ни НИС-а, руског гаса, наших железница, само зато што, истиче, то некоме одговара, али да се неће одрећи ни европског пута.

"То је најбоља политика за нашу земљу, која нам је донела највећи раст у Европи. То није балансирање, то је паметна, мудра и снажна политика једне суверене и независне државе", рекао је Вучић.

Председник је приметио и занимљив билборд у Сочију, на коме се указује на руско-српско пријатељство.

"То су грађани Србије, нису само Срби, већ има и Бошњака, који су то платили и написали ''браћа заувек'', уз Путинову и моју слику и поруку да живи пријатељство Србије и Русије", рекао је Вучић и додао да је то за њега био леп призор.

Приметио је и да се Сочи много променио од његовог претходног боравка у том граду, пре шест година.

"Погледајте шта су Путин и Руси урадили, чудо су од града направили. Овде сам био пре шест година, то није исти град и свака им част на томе", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести