ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У ДУБАИЈУ НА САМИТУ COP28 Вучић се и пре свечаног отварања састао са низом светских званичника

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Уједињеним Арапским Емиратима, где у Дубаију учествује на Самиту о климатским променама – COP28 у организацији Уједињених нација.
v
Фото: Инстаграм @buducnostsrbijeav

 

Председник Вучић ће се, након церемоније отварања, обратити учесницима Самита, а планиран је и низ билатералних сусрета са званичницима неколико земаља на маргинама овог скупа.

Са председником Владе Републике Индије Нарендром Модијем

"Срдачан сусрет са премијером Индије и нашим искреним пријатељем Нарендром Модијем и брза размена мишљења о најважнијим темама о којима ће се говорити на Самиту. Разговарали смо и о даљем јачању билатералних односа и економске сарадње, а ја сам са задовољством поновио позив премијеру Модију да посети Србију, чиме би нам учинио велику част", објавио је председник Вучић.

Вучић са директорком ММФ Кристалином Георгиевом

Председник Вучић разогварао је и са директорком ММФ Кристалином Георгиевом, председницом Словеније Наташом Пирц Мусар и премијерком Данске Мете Фредериксен на отварању Самита лидера о климатским променама COP28 у УАЕ.

"Велики изазови захтевају заједничку акцију. О климатским променама и улази Европе и Србије у решавању овог глобалног проблема разговарао сам са Кристалином Геогриевом, Наташом Пирц Мусар и премијерком Данске Мете Фредериксен", написао је председник уз фотографије.

Разговор са председником Европског савета Шарлом Мишелом

Председник Вучић разговарао је са председником Европског савета Шарлом Мишелом на отварању Самита лидера о климатским променама ЦОП 28 у УАЕ.

"Изузетно важан и добар разговор са Шарлом Мишелом. Разговарали смо о свим стратешким питањима од значаја за Србију и Европу. Уверен сам да ће Србија у годинама које су пред нама отворити врата пуноправног чланства у #ЕУ", написао је председник.

Важни сусрети

"Са пољским председником и министром спољних послова УАЕ шеиком Абдулом бин Заједом и краљем Бахреина Хамадом, председником Кипра Никосом Христодулидесом пред церемонију отварања једног од најзначајнијих догађаја данашњице COP28. Време је за конкретне акције, јер морамо да делујемо брзо и ефикасно. Србија је увек спремна", написао је председник.

Ту је и председник Кипра Никос Христодулидис који је недавно био у дводненој посети Србији.

Председник Вучић је на званичном Инстаграм профилу објавио фотографије са председником Европског савета Шарлом Мишелом, са председником Пољске Анџеј Дудом, а разговарао је и са председницом Мађарске Каталин Новак.

Иначе, домаћини самита шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, председник Уједињених Арапских Емирата и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш дочекали су председника Вучића.

Церемонија отварања Самита почеће у 12 сати по локалном времену (9 по средњеевропском), док ће обраћање шефова држава и влада бити у 14 сати (11 по средњеевропском).

(Kurir.rs)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести