Представљен национални изваштај о смањењу сиромаштва

БЕОГРАД: Данас је представљен Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва за период од 2014. до 2017, који је влада усвојила 27. децембра 2018, а премијерка Ана Брнабић нагласила је да подаци из трећег квартала 2018. године показују да је стопа незапослености 11,3 одсто и додала да је циљ владе да она буде једноцифрена.
Ana Brnabic/Fonet/Vlada
Фото: FoNet

У Србији су готово искорењени екстремни видови сиромаштва и смањена је стопа ризика од сиромаштва. Резултати у тој области, и поред видног напретка, далеко су од жељених, истакнуто је на састанку. 
Влада Србије применила је низ мера у циљу смањења сиромаштва, а то су пре свега борба против сиве економије, повећање пензија и минималне цене рада и оно што је најважније је да су те мере дале конкретне резултате, речено је. 

"Данас можемо да кажемо да је стање боље нешто је било, што нас обавезује да наставимо у истом правцу са још више енергије, јер ствари очигледно могу да се промене", истакла је премијерка. 
Посебно је издвојила и реформу система социјалних давања, истакавши да убудуће треба боље сагледати које су потребе грађана, јер држава у те сврхе издваја доста средстава. Брнабић је такође издвојила и реформу образовног система, укључујући инклузивно образовање.  

Представљању извештаја присуствовао је и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге, који је рекао да Швајцарска подржава Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва од његовог формирања пре десет година. 
"Швајцарска остаје поуздан партнер  Србији у реформама ка инклузивнијем друштву, за добробит свих грађана", рекао је амбасадор Ге, те додао да је важно да се унапреди институционална сарадња у области социјалног укључивања на свим нивоима, укључујући сарадњу централних и локалних власти. 
"Цивилно друштво треба да има важну комплементарну улогу у том процесу", закључио је амбасадор Швајцарске.

Менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Драгана Јовановић Аријас рекла је да су у процесу консултација за израду Извештаја били су укључени представници владе, Народне скупштине и других институција на националном и локалном нивоу, цивилног друштва, социјалних партнера, научних и међународних институција, независни експерти и експерткиње као и шира јавност. 

Извештај обухвата период од 2014. до. 2017. године и садржи преглед законског, стратешког и институционалног оквира релевантног за процесе социјалног укључивања и смањења сиромаштва, анализу тренутног стања у релевантним областима, преглед реализованих мера и програма, закључке и основне правце деловања за наредни период.

Подршку у изради Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Србији, као и целокупном процесу социјалног укључивања и смањења сиромаштва пружа Влада Швајцарске у оквиру пројекта "Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести