Представљен Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије

Једино прихватљиво решење за Србију и српски народ је пуна реинтеграција територије Косова у уставно-правни поредак Србије, изјавио је данас у Београду члан Српске академије наука и уметности Матија Бећковић на представљању "Прогласа за окупљање у одбрани Косова и Метохије".
2
Фото: mc.rs

Спремни смо за дијалог са косовским Албанцима о интеграцији за заједничку будућност, рекао је Бећковић, уз оцену да би Србија, уколико би признала независност Косова, "учинила нешто што никада није учинила ниједна држава и постала изузетак и ругло међу народима и државама".

Неприхватљиви су предлози о подели, одрицању од Косова, чластву Косова у Уједињеним нацијама. Нико нема право, ни легитимитет да потписује међународна документа супротна Уставу Србије, изјавио је Бећковић.

Председик Нове Демократске страке Србије Милош Јовановић рекао је да је пуна реинтеграција Косова у уставно-правни систем Србије могућа.

Ако се то не догоди, Србија ће се претворити у београдски пашалук, где ће живети становиштво које неће бити српско. Србија без Косова више није Србија и Срби без Косова више нису Срби, нагласио је Јовановић.

Он је оценио да је потребна “радикала промена косовске политике уступака и признања сецесије, која разара државне и националне интересе”.

Осуђени смо да ту борббу добијемо, да бисмо опстали као нација. Ту смо да би се борили у парламенту и ван парламента, навео је Јовановић.

Лидер Народне странке Вук Јеремић је оценио да без Косова нема идентитета и опстанка српског народа и нације.

Циљ је да не учинимо нешто чиме би се одрекли наше територије, идентитета и душе. Не треба да признамо независност Косова, чак и ако је призна читав свет, рекао је Јеремић, уз констатацију да је потребно препознати опасност пријема Косова у УН.

Јеремић је изјавио да председник Србије Алексадар Вучић током недавног обраћања Генералној скупштини УН није рекао да је за Београд чланство Косова у светској организацији неприхватљиво.

Од огромног је значаја ставити рампу за евентуално чланство Косова у УН, навео је Јеремић.

Он је изјавио да је потребно обавити посао чији ће исход бити “слободна Србија”, како би се дошло до пуне интерграције Косова у српски систем.

Председик Двери Бошко Обрадовић најавио је да ће се 44 члана Скупштине Србије подршком “Прогласу за окупљање у одбрани Косова и Метохије” супротставити неслози и послати поруку слоге и националног окупљања.

Супротставићемо се одрицању од дела наше државне територије, уласку Косова у међународне институције, рекао је Обрадовић.

Посланик Српске странке Заветници Мирослав Васић је изјавио да власти у Приштини покушавају да на мала врата увуку Србију у ситуацију да не реагује уколико дође до пријема Косова у УН.

Наша одлучост се заснива на заштити међународног права, навео је Васић.

Мића Ђурковић из Института за европске студије изјавио је да је Београд изложен новом таласу притисака “да би се завршио посао на Косову” и да је неприхватљиво да амбасадори великих сила “понижавају Србију”.

Професор београдског Филозофског факултета Милош Ковић рекао је да се српска имовина на Косову продаје брже него икада јер Срби Косово напуштају “због гнева”.

Кључни проблем није у Приштини и Вашингтону, већ у Београду. Вучић отворено нуди нашу територију, што до сада нисмо имали, изјавио је Ковић, уз тврдњу да је нужно ставити национални интерес изнад страначког и личног.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести