Представници протеста предали захтеве, неки од њих за РТВ притисак

Представници протеста "1 од 5 милиона" у Новом Саду предали су јутрос захтеве пословодству Радио-телевизије Војводине, који се односе на рад и извештавање те јавне медијске установе о протестима и свим другим догађајима од интереса за грађане. 
RTV
Фото: RTV

Они су се састали са директором РТВ Миодрагом Копривицом и представницима руководства те медијске куће. 

Како су саопштили, од РТВ Војводине се тражи да у централној информативној емисији, Дневнику у 17.00 часова, омогући њиховим учесницима да представе своје захтеве, као и да буду реализоване емисије у којима ће под истим условима, као и представници власти, редовно учествовати и представници протеста, опозиционе политичке и друге организације. 

Руководство Радио-телевизије Војводине је најавило да ће се о захтевима изјаснити у року од три дана, наводи се у саопштењу. 

Директор РТВ Миодраг Копривица потврдио је да је примио писане захтеве представника протеста, али истиче да се нису сагласили око теме извештавања и оценама о томе како је РТВ информисала о протестима. 

"То не значи да те разговоре не треба да наставимо. Али, ми овде имамо 28 страна текста о томе како је РТВ и у ком времену извештавала о протестима", рекао је Копривица.

Делове тих захтева, каже Копривица, РТВ сматра "притиском на уређивачку политику јавног медијског сервиса". 

"То су пре свега захтеви о минутажи у централним информативним емисијама које би биле посвећене протестима. Руководство РТВ не би волело да неко на свом путу ка власти, погази јавни медијски сервис. Ми то нећемо дозволити никоме, ми бранимо независност наших уредника, ја као директор имам одговорност за основни производ, а то је програм, а главни и одговорни уредници одговарају за своји програм и то им нико не може ускратити", рекао је Копривица. 

Директор РТВ каже да је свестан да је "део грађана незадовољан начином на који РТВ извештава о протестима", те да руковоство РТВ није "глуво и слепо па да то не види".

"Ми ћемо све анализирати, даћемо одговор и видећемо на чему смо", рекао је Копривица. 

Представници протеста инсистирају на томе да није реч о политичким захтевима, већ се они тичу поштовања закона и професионалних стандарда у раду јавног медијског сервиса. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести