ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ СА СУОСНИВАЧЕМ „ЕПЛА” Визија улагања у економију засновану на знању и иновацијама

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се данас са Стивом Вознијаком, америчким технолошким предузетником, електроинжењером, информатичаром, филантропом и проналазачем, који је најпознатији као суоснивач компаније „Епл”.
1
Фото: Instagram anabrnabic

Премијерка Брнабић изразила је захвалност Вознијаку на посети и интересовању да дође у нашу земљу, као и велику част што има прилику да чује његово искуство у различитим темама, попут  инжењерског образовања младих, технолошког предузетништва – стартапа и развоја вештачке интелигенције у будућности.

Приликом сусрета, премијерка је суоснивачу светске технолошке компаније, чији је заштитни знак „Ајфон”, представила развојну еру технолошког и дигиталног сектора у Србији последњих година, као и визију улагања у економију засновану на знању и иновацијама, саопштила је владина прес служба.

Она је, такође, истакла да је евидентан резултат тих улагања то што је ИКТ сектор постао најбрже растући сектор у Србији и да се ове године очекује извоз ИКТ услуга приближно око 3,8 милијарде евра.

Током година, Вознијак је био укључен у различите пословне и филантропске подухвате, фокусирајући се првенствено на обучавање деце узраста од 11 до 13 година у школама, компјутерским вештинама, заступајући став да практично учење неминовно подстиче креативност и иновације код ученика.

Последњих година помогао је у финансирању предузетничких подухвата у различитим областима као што су развоји глобалног навигационог сателитског система (ГПС) и телекомуникација, флеш меморија, техничког образовања, свести о екологији, сателита и још много тога другог.

Стив Вознијак основао је и платформу за образовање и обуку након средњег образовања фокусирану на софтверско инжењерство и развој технологије, а од недавно је и суоснивач платформе за трговину и уштеду енергије засноване на блокчејн технологији.

Добитник је 10 почасних доктората инжењерских наука.

Састанку у Влади Србије, присуствовали су и министарка науке и технолошког развоја, Јелена Беговић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, додаје се у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести