Пријаве гласања бирача у иностранству до 4. априла

БЕОГРАД: Бирачи с боравиштем у иностранству могу најакасније до 4. априла да поднесу захтев преко дипломатско-конзуларног представништва Србије да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на парламентарним изборима гласати у иностранству, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Захтев за упис у јединствени бирачки списак тог податка обавезно мора да садржи име, презиме и име једног родитеља бирача, јединствени матични број бирача, општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Србије које добије такав захтев доставиће надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи обавештење о томе.

Потом ће надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима 26. априла гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставити дипломатско-конзуларном представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима 26. априла гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи.

Он се, наиме, уписује у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Србије које оба захтева доставла надлежној општинској, односно градској управи.

Такође, бирачи који имају боравиште у иностранству могу преко дипломатско-конзуларног представништва Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – upit.birackispisak.gov.rs.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести