Припадници Министарства и Војске поступали по закону

БЕОГРАД: Министарство одбране саопштило је да су припадници тог министарства и Војске Србије ангажовани на редовном задатку обезбеђења зграде Председништва у суботу, 10. августа, у потпуности поштовали законску процедуру и понашали се у складу са својим овлашћењима и правилима службе. 
1
Фото: Tanjug

"Насилни протестанти су заустављени уз минималну силу, без употребе средстава принуде", истиче се у саопштењу Министарства одбране.

Како се додаје, након што су протестанти разумели да насиљем неће моћи да спроведу своје циљеве омогућено им је да захтеве оставе на улазу у зграду Председништва у којој у том тренутку није боравио врховни командант Војске Србије.

У саопштењу се наводи да ће припадници Министарства одбране и Војске Србије као и до сада обављати своје дужности у складу са законом, правилом службе и наређењима врховног команданта Војске Србије.

"Министарство одбране позива политичаре који воде повремене простесте, као и њихове присталице, да се не служе насиљем и да не угрожавају безбедност припадника Министарства одбране и Војске Србије који својим радом чувају мир и безбедност свих грађана Србије, без разлике", наводи се у саопштењу.

Примитивизам опозиције постаје све присутнији

Шеф посланичке групе СПС Ðорђе Милићевић оценио је данас да "самозвани представници опозиције" још једном потврђују шта је суштина њихове политике, мржња и насиље и, ако је могуће на тај и такав начин, без избора, доћи до власти и привилегија.

"Свесни све мањег политичког утицаја и моћи, примитивизам постаје све присутниј. Вокабулар, већ препознатљив одавно је превазисао политичке оквире. Без идеје, програма, подрске грађана и без храбрости да одговоре на питања новинара, а залазу се за наводну слободу медија, са све како кажу обећањем да ће, ако буду у прилици, најпре гасити одређене комерцијалне медије са националном фреквенцијом", навео је Милићевић у изјави за јавност.

Он каже да је добро да се разговара на округлом столу, мада је природно да се дијалог води у парламенту, али ма колико се трудили, ако је суштина тих разговора да дођемо до изборних процедура који би овај и овакав део опозиције вратио у скупстинске клупе, онда је то немогућа мисија.

Једноставно, ми не сматрамо да, када је изборна кампања у Србији, треба све да стане, рекао је функционер СПС.

"Свако треба и тада да ради посао за који је преузео одговорност и добио мандат грађана. Уместо скупих и бомбастицних и гламурозних изборних кампања, ми ћемо радити посао за који смо преузели одговорност, а када дође тренутак, грађани ће одлуцити коме це указати поверење", навео је Милићевић.

Насиљу нема места било где у Србији 

Шеф одборничке групе СНС у Скупштини града Београда Александар Мирковић оценио је да је синоћни напад на Председништво наставак насиља које спроводе такозвани студенти "којима шефују и које финансирају Ðилас, Јеремић, Оврадовић и Бастаћ" уз поруку да насиљу и таквом понашању нема места било где у Србији.

"Најновије дивљање Ðиласових плаћеника, сакривених иза некакве организације небулозног имена 1 од 5 милиона, јер реално представљају мање од пет одсто грађана Србије, нови су доказ да сем мржње, насиља, хулиганског понашања немају шта друго ни да понуде, а ни да ураде", истиче Мирковић, саопштио је Градски одбор СНС.

Мирковић поручује да сви они морају да схвате да Београд више није приватна фирма Драгана Ðиласа и да Србија није више земља у којој режим демократске странке може да ради шта хоће, краде колико хоће и да, ккао каже, политичке неистомишљенике убија на улици само зато што им се може, као што је било у случају покојног Ранка Панића.

"Позивам их још једном да престану са нападима и физичким разрачунавањем са сваким ко не подржава Ðиласа, Јеремића и Обрадовића, јер насиљу и таквом понашању нема места ни у Београду нити било где у Србији", истакао је Мирковић. 

Он наводи да су вешала, упад са моторном тестером у РТС, позивање да се камионом згазе полицајци, напади на раднике Градске чистоће, као и синоћни напад на Председништво "слика и прилика политике мржње пропалог СзС-а и крајње време је да се са тим престане".

"У реду је имати другачије мишљење, али је апсолутно недопустиво да агресивна мањина терорише и напада сваког ко не мисли као они и то чине буквално свуда и на сваком месту", истиче Мирковић.

Он поручује да ће "избори који нам предстоје показати да сви резултати које су постигли градска и републичка власт на челу са председником Александром Вучићем су од интереса свим грађанима и наша убедљива победа биће најбољи одговор Ðиласу, Јеремићу, Обрадовићу и њиховим полтронима на континуриано насиље и мржњу коју спроводе месецима уназад".

Окупљање је право,али јуриш на институције недопустив
 

Апсолутно је недопустиво да било ко сме да јуриша и неовлашћено улази у било коју институцију државе, истакао је данас председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић, уз констатацију да је, иначе, право на слободно окупљање грађана демократска норма.

"За нас су ово две црвене линије за које сматрамо да ни власт, ни опозиција не смеју да пређу", навео је Паровић поводом синоћњег инцидента испред зграде Председништва Србије.

Према његовим речима, то значи да се коначно мора успоставити нормални поредак и политички плурализам у друштву. 

"По нашем мишљењу то је једино могуће уколико се коначно постигне унутрашњи договор свих нас да је први приоритет у овом моменту сачувати уставни поредак Србије", навео је Паровић.

Вулин: Докле ће се припадницима ДОС омогућавати насиље

Министар одбране и председник Покрета социјалиста Александар Вулин коментаришући јучерашње позиве на насиље на митингу опозиције у центру Београда упитао је докле ће се припадницима партија ДОС-а омогућавати да се некажњено служе насиљем.

"Да су навијачи на неком од наших стадиона покушали да пробију ограду и нападну полицију, целокупна јавност би осудила насиље и тражила оштру реакцију државе. Када политичарима вођени хулигани покушају да упадну у зграду Председништва, онда органи реда морају да се правдају и објашњавају своје поступке, а силеџије се приказују као жртве", изјавио је Вулин.

Он оцењује и да је показивање мржње према Александру Вучићу довољно оправдање за медије и друштвене мреже да оправдају свако кршење закона и насиље. 

"Ко покаже мржњу према Вучићу све му је опроштено и дозвољено. Припадност навијачкој групи или клубу никога није заштитило од закона. Зашто припадност партијама ДОС штити њихове чланове од закона и докле ће им омогућавати да се некажњено служе насиљем?", упитао је Вулин, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести