Приштина од Брисела добила продужетке за ЗСО

БРИСЕЛ: Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић каже да ЕУ очекује да се сви постигнути договори, а посебно они о Заједници српских општина и енергетици, примене без одлагања, али додаје да рад на ЗСО "захтева време".
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

”Косово је дало мандат Управљачком тиму да изради нацрт статута Заједнице, односно Асосцијације. Тај рад је у току и захтеваће време”, рекла је Коцијанчић за Танјуг.

Десетак дана пред истек рока, који су власти у Приштини добиле да израде нацрт статута и тако почну са применом договора о формирању Заједнице српских општина, у ЕУ кажу да очекују да се ”сви договори” постигнути у оквиру дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине ”примене без одлагања”. 

”То се посебно односи на договоре о Заједници/Асоцијацији српских општина и енергетици”, каже портпаролка шефице ЕУ дипломатије Маја Коцијанчић. 

На питање Танјуга да ли ЕУ као посредник у разговорима Београда и Приштине има информације докле се стигло са израдом статута ЗСО, који би требало да буде завршен до 4. августа, Коцијанчић каже да је ”рад у току и да захтева време”. 

”ЕУ је блиском контакту са обе стране када је реч о свим потребним корацима за примену ових, али и свих других договора постигнутих у дијалогу”, каже Коцијанчић.

Раније је на питање како ће ЕУ регаовати ако се у датом временском року не испуни договорено и не дође до усвајања статута ЗСО, Коцијанчић одговорила да не жели да се бави спекулацијама ”о раду који је у току”. 

”Не желим да улазим у спекулације о томе да ли ће то донети резулатате или не, јер ми очекујемо резултате. И то је врло јасно. Примена договора је хитно потребна”, нагласила је портпаролка. 

Да ЕУ очекује да се договор о Заједници српских општина у потпуности примени без одлагања изјавио је и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан. 

"Договор предвиђа да се нацрт статута Асоцијације односно Заједнице изради за четири месеца од почетка рада на нацрту. Косовски премијер дао је мандат Управљачком тиму да почне рад на нацрту 4. априла што значи рок до 4. августа", навео је Хан средином маја у интервјуу датом Танјугу. 

Ни Јоханес Хан није тада одговорио на питање Танјуга шта ће бити уколико се зацртани рок за израду статута ЗСО "пробије", те - да ли ће такав чин обесмислити цео ток дијалога.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести