Приштина прети Тирани таксом од 100 одсто?

ПРИШТИНА/ТИРАНА: Председник Привредне коморе Тиране, Николин Јака, тврди да је Приштина најавила да ће, ако Албанија у наредна два месеца не укине препреке за несметани извоз брашна, пива и кромпира са Косова, Тирани наметнути 100 одсто увећане таксе на албанске производе. 
pristina, tanjug
Фото: Tanjug/ S. Radovanović, ilustracija

Према писању приштинске Газете Ексxпрес, до оваквог развоја догађаја дошло је на јуче одржаном састанку о трговинским олакшицама за Приштини, па је уместо договора дошло малтене до ултиматума под претњом трговинског рата, какав је Приштина наметнула Београду, 21. новембра прошле године.

Јака, наводи Експрес, објашњава да се албанска влада површно ангажовала на увођењу олакшица Приштини на извоз одређених производа у Албанију, па је тзв. Косово наводно изгубило стрпљење.

"Ако Албанија не уклони извозне препреке за брашно, пиво и кромпир у наредна два месеца, косовска влада ће применити реципроцитет у трговинским односима с Албанијом, најављујући 100-постотни порез на албанске производе", казао је Јака.

Подсетио је да су се привремене приштинске институције обавезале да ће уклонити све препреке на увоз из Албаније, али да албанска влада није испунила своје обавезе према Приштини.

Наводи се да је Албанија на другом месту, иза Србије у, како се наводи, трговинским ограничењима према Приштини.

Трговински односи између Албаније и Косова су еволуирали, али у корист Албаније, пише Еxпрес и додаје да је према подацима ИНСТАТ-а Приштина рангирана као друга по величини извозна дестинација у Албанију, после Италије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести