Признање САД Србији за третман ужасног наслеђа Холокауста

БЕОГРАД: Србија предњачи у ангажовању на третману ужасног наслеђа Холокауста и поносни смо на своје партнерство са Србијом у напору да се задовољи правда за жртве, саопштила је амбасада САД у Београду.
entoni godfri, Ambasada SAD
Фото: Амбасада САД

У саопштењу објављеном на сајту амбасаде подсећа се да је Србија 24. фебруара усвојила закон о првом меморијалном комплексу посвећеном Холокаусту, који ће бити установљен на месту некадашњег концентрационог логора "Старо сајмиште".

Такође, подсећа се да је Влада Србије 26. фебруара усвојила Закључак о прихватању дефиниције антисемитизма Медународне алијансе за сећање на холокауст и истиче да је Србија тиме спремна да постане регионални предводник у неговању сећања на Холокауст и с тим повезане реституције.

У заједничком саопштењу за медије, сенатори Марко Рубио и Тами Болдвин наглашавају чињеницу да је Србија једина земља која је донела закон о реституцији имовине повезане са Холокаустом након Терезинске декларације из 2009. године, истакнуто је у саопштењу.

Двојица сенатора су издала ово саопштење након што је Стејт департмент 29. јула објавио извештај под називом Правда за преживеле необештећене.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести