Процурео документ о плановима Британије за одвајање КиМ

ЛОНДОН: Кит Кларенберг, истраживачки новинар који се бави улогом обавештајних служби у обликовању политике и перцепције у ауторском тексту за Раша тудеј износи тврдњу о постојању документа из који открива да Велика Британија учествује у пројекту чији је циљ да се повећа подршка Срба влади у Приштини, вредном 5 милиона фунти.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Циљ документа под називом „Јачање позитивног мира на Косову и у Србији“је, како наводи Кларенберг да између 2020. и 2022. године међу Србима створи вецћу подршку косовској влади, изазове „наративе засноване на идентитету“ и постигне „друштвене промене на националном нивоу.

У тексту се указује да споразумом, међутим, нису решена многа озбиљна питања "која су се надвила над будућност Косова још од када је контроверзно прогласило независност од Србије 2008. године".

Аутор наводи да су примарни извор сукоба четири северне општине у којима Срби чине већину становништва и "које су и даље под де факто српском влашћу" .

У документу на који се позива Кларенберг се оцењује да ће "заједнице на Косову и у Србији бити отпорније на наративе који шире или генеришу сукобе и да ће играти активну грађанску улогу како би се нагласили сарадња и развој за све делове друштва“.

Аутор текста наводи да се "племените амбиције" у теорији разматрају заједно са претходно процурелим досијеима Министарства спољних послова Велике Британије који се односе на прикривене активности усмерене на русофонско становништво у балтичким државама, што би, како тврд, на крају довело до тога да косовски Срби буду присиљени да напусте матицу и прихвате да су сада и да ће заувек бити гости у "независној" страној земљи.

Као и на Балтику, Лондон посебно има за циљ да „укључи“ косовску омладину у разне активности и програме, као „агенте промена“, градећи њихов капацитет да постану „друштвени предузетници“ и „воде кампању и заговарају релевантна социјална питања преко етничких подела“, стоји у тексту.

Наглашавајући "злокобну природу ове "мировне“ иницијативе,аутор скреће пажњу да један посебан одељак удосије описује огромне напоре који би били предузети да се заташка умешаност Велике Британије и јавно задржи лажни утисак да је тај напор био строго локална ствар.

Све организације које учествују и њихови запослени треба да потпишу уговоре о неоткривању информација и да буду „упућени“ о томе „како представити финансирање пројеката“ ако се то затражи, иако би само особље на највишим нивоима имало представу о скривеној руци Лондона.

Ниједна интерна или екстерна комуникација не би требало да помиње Лондон, а особље на друштвеним мрежама повезано са пројектом треба да пажљиво географски означава објаве на "подручју циљане популације“, уместо на њиховој стварној локацији, стоји у чланку.

Посебан фајл који је процурио, а односи се на "иницијативу за владавину закона“ коју води Стабилизациона јединица Савета за националну безбедност, јасно говори да Лондон неће толерисати противљење на високом нивоу својој агенди за регион и да ће спремно применити активне мере да неутралише сваки отпор.

"У контекстима у којима подстицаји елите нису усклађени са нашим циљевима/вредностима могао би бити потребан приступ којим се елитни политичари позивају на одговорност“, цитира аутор текста британски документ.

У документу се додаје да је у том циљу планирано да се изграде односи и савези "са онима који деле наше циљеве и вредности за реформу“ финансирањем и „менторством“ домаћих НВО и организација цивилног друштва како би се „локалне власти довела под одговорност“ и „ускладиле програм са наведеним циљевима“.

Вучић: Раде све да би ослабили Србе и обезбедли независно Косово

Они желе Србе који су одани Приштини, али ти Срби не смеју да слушају Београд, истакао је председник Србије Александар Вучић поводом ауторског текста Кита Кларенберга за „Раша Тудеј“ у којем открива да Велика Британија учествује у пројекту „Јачање позитивног мира на Косову и у Србији", вредном 5 милиона фунти, а чији је циљ да се између 2020. и 2022. повећа подршка Срба влади у Приштини,

„Они то већ дуго раде. Имамо тако увођење младих Срба у косовску војску, њихов КБС. И то уз различите врсте притисака, донација“, рекао је он.

Вучић је казао да би Приштина желела да не постоји Српска листа и Беогард на Косову.

„Казаће да Срби не сметајуу, али не сметају само они одани Приштини, а сметају они који су окренути ка Београду. Они то раде на различите начине, и то је смисао идеје Аљбина Куртија, који је рекао да неће Српску листу, који хоће Раду Трајковић и Петковића.Али проблем је што нису могли да добију ни два одсто гласова“, објаснио је он.

Навео је и да се у књизи Душана Батаковића говори о томе, те да погледом у аутроугарске архиве може видети како су 1899/1900 држали наше игумане у појединим манастирима под контролом њихових служби.

„Све ће да покушавају. Данас то није случај. Наши монаси и свештеници се држе изванредно на КиМ...То је њихова накана, намера као што су увек на Дрину доводили све оне који би се супростављали идеји српског приближавања или уједињења. То су политике које трају“, наглашава Вучић.

Против тога је, каже, могуће ј борити се само националним јединством, заједничким напорима.

Међутим, указао је да није увек лако реаговати када новац долази споља.

„Како је странкама које нису добиле милионе евра од споља да се боре против оних које добијају, а које не кажу чије интересе штите. Улажу паре, јер желе да обезбеде независно Косово, да Срби буду слабији“, поручио је он.

Ми смо мали и слаби, а они су права империја, али у Врање се каже:" 88. је минут, Заре улази, не се знаје ко ће победи.. наше је да се боримо, борићемо се и победићемо“, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести