Промовисана књига Горана Весића уз инциденте присталица опозиције

БЕОГРАД: "Књига о Београду" заменика градоначелника Београда Горана Весића представљена је вечерас у Галерији "Прогрес".
3
Фото: FoNet

Уз аутора, о књизи су говорили говорили професор Правног факултета у Београду Сима Аврамовић, писац Милован Витезовић и главни и одговорни уредник Политике Жарко Ракић, док су испред галерије биле демонстрације на позив Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, чије присталице су настојале да ометају промоцију.

Књигу иначе чини 60 Весићевих колумни које "Политика" објављује сваког петка већ две године, а које су илустроване сликама Небојше Ђурановића, сликане само за књигу.

Те слике ће, истакао је Весић, од данас бити изложене у галерији "Прогрес" у Кнез Михаиловој улици, а за две недеље, 28. октобра, биће одржана аукцијска продаја слика, од које ће сав приход биће уплаћен Вуковој задужбини.

Весић је напоменуо да својим колумнама жели да неке догађаје и људе важне за историју главног града сачува од заборава.

"Ми смо народ који не памти ни своје хероје, ни своју историју. Можда зато јер имамо историју за разлику од измишљених народа који морају да фалсификују своју прошлост, па отимају српску. Надам се да ће ова књига помоћи да се више сећамо људи који су стварали наше друштво или су помогли Србији. Трудио сам се да ових шест година многи од тих луди добију или да се донесу одлуке да добију своје споменике и улице као Борислав Пекић, Милутин Миланковић, цар Николај, Вудро Вилсон, Васко Попа, Едвард Рајан, Михајло Пупин, Велимир Бата Живојиновић, да Старо сајмиште постане меморијални центар, да зграде у којима су се десили догађаји или су живели људи важни за нашу историју буду обележене меморијалним плочама", казао је Весић.

Фото: FoNet

Заменик градоначелника је истакао да верује у Београд јер је он европска метропола дуго успавана и заустављена у свом развоју.

"Пробудити га - био је наш први задатак - и поносан сам што је, у време у којем сам био део тима који га је водио, Београд поново устао и постао најзначајнији град овог дела Европе. И зато што се гради и добија своје европско лице кроз уређене фасаде, нове пешачке зоне, бициклистичке стазе, нове саобраћајнице, паркове. И зато што се отварају одавно затворени музеји и подижу нови. И зато што је добио скоро две стотине километара речних обала, и коначно се спустио на Дунав и Саву. Успавани џин се пробудио, отресао са себе прашину и сада корача да заузме место које му у Европи припада. Бити део тог процеса јесте оно што се једноставно зове - срећа", казао је Весић и захвалио председнику Републике Александру Вучићу.

"На његов предлог сам се, после десет година, вратио у политику без чега данас не би било ни ове књиге, а и многих добрих ствари у Београду. Само он и ја знамо колико је то била тешка одлука и колико је било противника да се то деси. Свих ових шест година сваки дан се трудим да дам бар још доказ да је био у праву. Сви они, свако на свој начин, заслужни су што се ова књига, баш у овом облику налази пред читаоцима", казао је Весић.


Весић: Политика Драгана Ђиласа је нацизам

Заменик градоначелника Београда Горан Весић назвао је нацизмом оно што је опозиција вечарас приредила изпред галерије "Прогрес", где је промовисања његова "Књига о Београду".

"Ако су до вечерас неки грађани Србије имали дилему и нису прихватали то што смо политику Драгана Ђиаласа називали нацистичком, имали су прилику да се вечерас увере да су они искрени и прави наследници нациста. Спаљивање књига којим су Хитлерови нацисти најавили спаљивање Европе био је и остао идеал свих нацистичких покрета који и данас постоје у свету. Вероватно додатно освежени безумним чином паљења српске робе од стране Харадинајевих присталица, истомишљеници и подржаваоци те политике предвођени Драганом Ђиласом вечерас су и грађанима Београда, Србије и целог света с поносом показали право лице нацизма", истакао је Весић.

Према његовим речима, лидер опозиционе Странке слободе и правде Драган Ђилас је вечерас у Београду по угледу на Адолфа Хитлера спаљивао његову књигу и покушао да спречи њену промоцију.

"Шта је то него нацизам? Књига коју је Ђилас спаљивао, вечерас је продавана за лечење шестогодишњег детета. Колико неко мора да буде болестан као што је Драган Ђилас да отима новац за лечење детета", нагласио је Весић.

"На крају, разумем фрустрацију полуписменог Ђиласа, јер сам ја написао књигу, а он то није био у стању. А могао би да почне рецимо с књигом у коме би објаснио како је док је био на власти имао промет на својим фирмама од 619 милиона евра. Да макар преко књиге призна како је крао", додао је Горан Весић.


Милован Витезовић нагласио је да је Горан Весић као писац историчар и хроничар свога доба.

"Ова књига спада у ред сјајних књига о Београду које су исписивали Бранислав Нушић, Слободан Јовановић, Александар Винавер, Станислав Винавер, Богдан Тирнанић и други", казао је Витезовић.

Професор Правног факултета у Београду Сима Аврамовић казао је да из колумни Горана Весића исијава љубав према Београду.

"Историсјке црте су главне карактеристике његових колумни. Очигледна је била намера аутора да приближи Београђанима низ објеката и детаља поред којих свакодневно пролазимо и догађаје који су одредили животе наших предака. Ова књига има за цуљ да развија љубав према нашој престоници и проширује знање о њој", казао је Аврамовић.

Жарко Ракић, главни и одговорни уредник Политике, казао је да је Весић са великим жаром кренуо да копа по београдској историји и осветљава мање познате личности и догађаје.

"Горан је закорачио у литерарне воде и вредно писао две године. Рекао сам му да би, ако напусти политику, могао као новинар да настави каријеру у листу Политика", казао је Ракић.

Фото: FoNet

Иако је пориход од књиге намењен деветогодишњем Филипу Иванповићу из Смедерева којем је потребан новац за наставак лечења од тешке болести, а чији је отац Иван Ивановић раније данас апеловао на опозицију да одустане од најављеног окупљања испред галерије, присталице Савеза за Србију покушале су да прекину промоцију књиге. Предвођене Марком Бастаћом ипак су се окупиле испред галерије узвикујући пароле против власти.

Дошло је до инцидента, када су демонстранти покушали да уђу у галерију, али их је обезбеђење спречило у тој намери.

Сам крај промоције обележила је јурњава демонстраната за Весићем Кнез Михаиловом до Васине, а физички контакт је такође спречило Весеићево обезбеђење.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести